МАЛО је тако музички обдарених и свестраних људи као што је Александар Милорадовић (30) из Миливе код Деспотовца. Аца свира хармонику, клавир, фрулу и бас гитару, компоновао је преко 30 народних кола, у свом музичком атељеу бави се дизајном звука и студијском електроником, јер је научио да поправља студијске уређаје, па чак и да их дизајнира. Био је стални члан Омладинског народног оркестра РТС, док је он постојао.

ИАКО има швајцарске боравишне папире, овај музички надарени и амбициозан младић жели да остане у Србији, јер воли завичај, а како каже, од свог рада може лепо да живи.

- По причи деда Рале, још као беба у кревецу показивао сам невероватан осећај за ритам. Пошто се у кући непрестано свирало, увек сам реаговао на музику. Клавирску хармонику почео сам да свирам с пет година, а деда се задивио што сам кроз игру "скидао" лаганије мелодије. Отац Радан, хармоникаш, подучавао ме је две године, а онда сам почео да учим сам. Потом сам завршио нижу и средњу музичку школу у Крагујевцу, уписао и Музичку академију, али, нећу рећи нажалост, напустио сам академију - каже Аца.

ПОШТО га је одмалена интересовало и снимање звука, са смешком се присећа како је преснимио све дедине касете. Када су се појавили рачунари, почео је озбиљно да се бави дизајном звука. Сада је већ професионалац, јер је пре седам година отворио музички атеље у коме снима музику свих жанрова.

Прочитајте још: ХАРМОНИКОМ ОСВАЈА СВЕТ: Петар Марић пуни дворане од Хаваја до Кореје (ВИДЕО)

Највише сарађује са композитором и аранжером народних песама и кола Драганом Александрићем. Управо је завршио изазовни пројекат за швајцарску групу "Балкан ловерс", која користи разне егзотичне инструменте.

- Студијска опрема се често квари а професионални мајстори ми нису увек доступни, научио сам да поправљам студијске уређаје, па чак и да их дизајнирам. Тако сам упознао начин функционисања комплетног система за снимање звука - поносно ће Аца, додајући да припрема нови албум народних кола за ПГП РТС и волео би да да се оствари на солистичком плану.

ДЕДИНИ УСПЕСИ

Ацин тата Радан, који живи у Шведској, до сада се није остварио дискографски, али још увек свира хармонику. Али, деда по мајци, Јован Миленковић Рала, компоновао је преко 120 народних кола.

- Саксофон свирам тек 65 година. Обишао сам целу Европу и Скандинавију. Занимљиво је да ме је хармоникаш научио да свирам саксофон, па сам постао препознатљив по звуку саксофона који подсећа на хармонику - шеретски ће Рала.