У селу Горња Борина, под легенарндарним Гучевом, надомак Лознице, почела је изградња православног храма за који је плац дала породица мештанина Милутина Перића, која је спремна да највише и за радове, уз помоћ и подршку других верника и благослов владике Лаврентија (Трифуновић).

Врло брзо пошто су свештеници предвођени лозничким намесником, протом Драганом Бајићем, освештали место будућег храма, посвећеног Светом Јустину Поповићу(отац Ава Ћелијски), започела је изградња, па ће темеље епископ шабачки Лаврентије да освешта већ 11 јула.

- Реч је о селу чији је парох деценијама био, недавно упокојени игуман манастира Троноша и Лелић, архимандрит Авакум Ђукановић, који је оставио дубок траг у духовном животу Горње Борине и то код неколико генерација – каже прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ.

Прочитајте још: Лозничко Поље дочекало храм

- Ово је богомоља у славу ћелијског свеца, великог духовника, професора, теолога и мислиоца, али и подсећање на оца Авакума који је обнављао чувену Троношу, неговао је годинама, а потом учинио процват манастира Лелића као чува мошти светог владике Николаја Велимировића.

Жељко Максић, мештанин Борине и верник, каже да су се у селу „сабрали“ добри људи да крену у овако захтеван и одговоран посао, али срци и души мио, „па је реалмо да ће све тећи ваљано и уз пуно љубави, како се богомоља подиже“.


- Настојаћемо сви, колико год ко може, да уградимо своју циглу и цигле за будућуб светињу овог лепог села, чији мештани годинама, поред осталог, спремају ратарски свећу уочи Васкрса.