Због пута блокирали пут до каменолома

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

09. 08. 2019. у 06:30

Због пута блокирали пут до каменолома
Житељи села Међуреч, Мишевић и Лозовик код Јагодине протестовали упркос врућини. Кажу да им је угрожена безбедност и отежано мимоилажење са теретњацима

МЕШТАНИ Међуреча, Мишевића и Лозовика у четвртак су од 7 до 16 часова блокирали пут до каменолома доломитског мермера у Лозовику како камиони ГП "Пут" из Јагодине не би могли да превозе камен, који се експлоатише у овом каменолому. Њима је прекипело, јер, кажу, не могу више да трпе прашину коју стварају камиони, угрожена им је безбедност и отежано мимоилажење са камионима, јер је пут узан. Мештани тврде и да носивост камиона далеко превазилази прописану на овом путу. Камиони су били паркирани крај пута да би остали саобраћај могао да се обавља неометано.

- Ови људи се не боје ничега! Нећемо да повучемо блокаду док машине не изађу да прошире пут и направе банкине и док не почну да га квасе. Нећемо више да се задовољавамо пустим обећањима - огорчена је Марина Благојевић из Лозовика.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Јагодина: 3000 грађана на пријему код Палме 

Она је додала да су мештани често звали саобраћајну полицију, која је камионима забрањивала да користе пут до каменолома, али би возачи настављали да раде чим би се патрола померила.

- Пре годину и по јагодинском СУП-у послала сам захтев у коме сам тражила да покривају терет и да квасе пут, јер као чланица Удружења "Камен Србије" знам да крше закон о рударству. Из надлежног министарства стигао им је допис да то морају да раде. Два дана покривали су два камиона и после су наставили по старом. Група грађана из Лозовика обишла је све надлежне и како проблем нисмо решили, блокада пута је једини излаз - додаје Благојевићева.

Лозовик, фото З.Глигоријевић

Душан из Мишевића такође каже да их "путна секција лаже од данас до сутра", али да пут још није проширен.

- Додуше, они не кажу да неће да ураде, али стално одлажу. Сада су рок померили до новембра. Посебан проблем представља мимоилажење аутобуса и камиона, а нас ће да погазе - каже Душан.


САСТАНАК СА ПАЛМОМ

Возачи су око 13 сати одвезли камионе с пута, а мештани су на њему остали до 16 сати. Блокада ће бити настављена од 7 до 16 часова. Исход протеста мештана три села зависиће од резултата данашњих преговора са председником Скупштине града Јагодине Драганом Марковићем Палмом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације