КАДА би се организовало такмичење за избор најуређенијих јавних и зелених површина у градовима широме Србије, Вршац би однео апсолутну победу. То тврди Драган Нинковић, извршни директор комуналних послова у ЈКП "Други октобар", имајући у виду да је у последње две године много тога урађено како би тај јужнобанатски град с правом понео епитет - град цвећа.

Само у овој години комуналци су у свом стакленику произвели 36.000 комада сезонског расада цвећа, што је за четвртину више него лане. Уз то, купили су и 1.280 сурфинија, 500 мушкатли и 500 ружа, које су посађене први пут после две деценије. Све то цвеће, аранжирано на маштовит начин, краси централне тргове и улице, али и досад запуштене урбане џепове и површине на којима је било незамисливо да ће украсне биљке опстати.

- Генерално, у градовима је све мање зелених површина, јер се науштрб њих праве паркинзи. Ми се трудимо да направимо баланс, па чак и да пркосимо савременој архитектури, јер, тамо где нема места за садњу, постављамо бетонске саксије или цветним жардињерама украшавамо бандере - каже Нинковић за "Новости".

Прочитајте још - "Оживљава" пресовано цвеће

То је одавно урађено у најпрометнијој Дворској улици, у којој нема ниједног дрвета, а сада су стубови јавне расвете украшени и у Улици Вука Караџића, делу Анђе Ранковић... Укупно око 800 бандера.

Мајмунско острво

- Све то, уз цветне ронделе и три нове скулптуре, које смо поставили на Градском тргу и Мајмунском острву, Вршац чини лепшим и привлачнијим за туристе. Њихов ефекат се најбоље види на друштвеним мрежама, где сви каче "цветне селфије". То нам је најбоља реклама - задовољно додаје Нинковић.

Руски парк украшен лане

Да је Вршац уређен, од лане се може видети већ и на самом улазу из смера Београда. На падини испред подвожњака исписано је име града, постављен је грб и посађено цвеће, а жардињере су постављене и на околној заштитној огради. Трн у оку је једино прилаз из смера Румуније, који руже кесе са оближње депоније. Његово уређење је следеће у плану, као и озелењавање острва на једином кружном току, код Агрико пијаце.

Цвеће на градском тргу