ТУРИЗАМ У НОВОМ САДУ ЦВЕТА: У јулу крцати кревети

С. БАЈИЋ

08. 08. 2019. у 06:24

ТУРИЗАМ У НОВОМ САДУ ЦВЕТА: У јулу крцати кревети

Гости у центру града,Фото Д. Дозет

Бројке кажу да су туристички капацитети Новог Сада прошлог месеца били попуњени и до сто одсто. Приватни смештај, хотели, хостели пребукирани. Допринос "Егзита", сајмова...

СМЕШТАЈНИ капацитети у Новом Саду су током јула, нарочито у првој половини прошлог месеца, били попуњени 95 одсто, а већина хотела, хостела и приватног смештаја, чак 100 одсто. То истиче Тихана Путин, аналитичар у Туристичкој организацији града, и наглашава да су се бројни туристи, према статистици хотелијера, задржавали четири дана, што је веома добар просек за "брејк сити дестинацију" као што је Нови Сад.

Најезди гостију, свакако, допринео је фестивал "Егзит", као и Омладински сајам туризма, чији организатори су потврдили присуство 60.000 туриста из 90 земаља света.

Прочитајте још - Нови Сад: Туриста двоструко више

- Наш инфо-центар био је веома посећен и свим гостима смо, у зависности од њиховог интересовања, давали препоруке шта би требало да виде у Новом Саду и околини. Највише интереса показали су за знаменитости града, старо језгро, Петроварадинску тврђаву, Подграђе, наше паркове, манастире на Фрушкој гори као и бројне винарије, посебно у Сремским Карловцима, затим салаше и чарде, али и галерије и музеје и, неизбежну, најлепшу плажу на Дунаву, Штранд - истиче Путинова и наглашава да бројним активностима током читаве године новосадски туристички посленици доприносе да туристи не само посете град, него и продуже боравак.

Летњи ритам Новог Сада, зачињен фестивалима и бројним манифестацијама културно-забавног и спортског карактера, привукао је такође и велики број новинара. Реч је о, како Путинова потврђује, представницима медија који се баве темама за младе, укључујући и фестивалски живот у Новом Саду.

Прочитајте још - Нови Сад: Заједничким радом до булевара

- Угостили смо 20 новинара из Немачке, Мађарске, Грчке, Кине и Израела, као и делегације Нижњег Новгорода и Темишвара, градова побратима Новог Сада. Сви су до детаља упознати са нашом туристичком понудом и заиста нису крили одушевљење оним што су видели. Посебно задовољство имали су током посете туристима преплављеном центру града, Галерији Матице српске, затим Сремским Карловцима, манастиру Ново Хопово... и све је био јединствени доживљај јер су имали прилике да се упознају са културом и историјом на нашим просторима - истакла је Путинова.

Гости испред Градске куће Фото Д. Дозет

ПРИХОД ОД БОРАВИШНЕ ТАКСЕ

УПЛАТА боравишне таксе у првих шест месеци ове године у Новом Саду повећана је за 12,9 одсто у односу на прво полугодиште 2018. године. Поред туриста из региона, као и Русије, Немачке, Енглеске и Француске, запажен је пораст гостију из Кине, Мексика, Индије, Аргентине, Костарике, Јапана и Јужноафричке Републике.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)