ТИК уз чувени Бели мост, који сведочи о несрећној љубави Турчина и Српкиње, у врањском насељу Тулбе је - ушушкана међу растињем и дрвећем - смештена једна од најмањих богомоља у Србији. Цркву посвећену Светој Петки Трновој, у коју верници посебно хрле на данашњи дан, овде зову и "Крстата џамија".

С обзиром на то да нема поузданих записа, претпоставља се да је црква изграђена на размеђу 12. и 13. века. Легенде кажу да се још у оно доба причало о чудима која су се овде дешавала, првенствено о бројним услишеним молитвама и излечењима болесних. По доласку Турака, тадашња црква је срушена, са намером да се на истом месту изгради џамија...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ИЗВИЂАЧИ СПРЕМАЈУ ПОДУХВАТ: Покретни табор на 50 километара


Међутим, легенда каже Турцима да се "није дало", па се оно што би за дана сазидали ноћу само рушило. Упркос труду неимара, крст нису могли да замене полумесецом, па је поронађено компромисно решење - у темељ објекта је постављен крст, а на врху минарет, па отуда и назив "Крстата џамија".

Риста Симоновић у својој "Друштвеној историји Врања" бележи да после ослобођења 1878. народ није могао да гледа силне џамије, па је за кратко време све порушио - укључујући и ову. Али, и потом су се на истом месту дешавала чуда и људи долазили да се моле.

Милован Стојановић

Старији мештани памте и времена када је црква била потпуно запуштена, па су само зидови и крст указивали на то да је реч о светом месту. Богомоља је, међутим, обновљена 2008, а освештао ју је владика врањски Пахомије.

- Сада верници долазе сваког четвртка увече и петком ујутру, када су службе. На данаши дан се овде сјати баш много људи, па се сатима чека у реду за паљење свећа - сведочи Милован Стојановић који 60 година живи у близини "Крстате џамије".


ТУРИСТИЧКИ БИСЕР

У ТУРИСТИЧКОЈ организацији Врања кажу да је овај верски објекат изузетно занимљив свим туристима - не само верницима, већ и истраживачима, односно свима које привлаче објекти око којих се испредају занимљиве легенде.