ДА органска пољопривредна производња добија све већу подршку Града Новог Сада потврђује и податак да је за субвенције у тој просперитетној области аграра у овогодишњем градском буџету обезбеђено укупно пет милиона динара, што је знатно више него претходних година.

Та финансијска подршка биће распоређена произвођачима који имају земљиште и регистровано газдинство на територији града, након конкурса на који заинтересовани могу да поднесу пријаве, са одговарајућом документацијом, до 15. августа.

Право да учествују у том градском програму развоја пољопривредне производње имају индивидуални произвођачи и организације у области аграра, који су заинтересовани да започну органску производњу, као и они који се тиме већ баве од 2011. године.

Како је прецизирано у недавно објављеном јавном позиву на сајту Града, њима следују субвенције за набавку одговарајућег семенског и садног материјала, контролу и сертификацију органске производње, као и за друге инвестиције у органској производњи. Сви ти трошкови ће произвођачима бити плаћени из градске касе у пуном износу.

- Наше пољопривредно газдинство користило је раније те субвенције. То је значајна помоћ, поготово за младе произвођаче који тек почињу да се баве овом производњом - каже за "Новости" млади пољопривредник Андреј Возар из Кисача, представник треће генерације у фамилији која је пионир на овим просторима у органској производњи поврћа.

ПИЈАЦА НА новосадској Рибљој пијаци је пре неколико година отворена Oргaнскa улицa, где грaђaни тoкoм цeлe гoдинe мoгу дa купују oргaнскo вoћe, пoврћe и житaрицe.

Он напомиње да су Возари органско поврће интензивно почели да производе пре петнаестак година, а тренутно газдинство његовог оца Мирослава има засновану производњу на око 12 јутара земљишта и план да повећава површине.

ОДЛУКА ГРАДОНАЧЕЛНИКА

ГРАДОНАЧЕЛНИК Милош Вучевић ће на предлог одговарајуће комисије, у року од 30 дана по истеку рока за пријављивљње, одлучити који ће произвођачи учествовати у овогодишњем пројекту развоја органске производње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Грађевинска дозвола на провери