Новосадски аеродром добија и комерцијалну сврху

Танјуг

субота, 03. 08. 2019. у 17:13

Новосадски аеродром добија и комерцијалну сврху
Одељење за урбанизам и изградњу града Новог Сада објавило је нацрт плана за развој локалног аеродрома Ченеј који ће се користити у комерцијалне сврхе
Одељење за урбанизам и изградњу града Новог Сада објавило је нацрт плана за развој локалног аеродрома Ченеј који ће се користити у комерцијалне сврхе.


План захтева изградњу асфалтиране писте и зграде терминала, а вредност пројекта процењује се на двадесет милиона евра, преноси Блиц бизнис.


"Аеродром Ченеј треба да се користи за комерцијалне летове, чартере за слободно време, летове радника и авио такси. Поред тога, и даље ће се користити у пољопривредне и спортске сврхе. Регионалне операције предвиђају повезивање Северне Србије с пословним центрима у бившим југословенским републикама и другим суседним земљама", кажу у градском одељењу за урбанизам.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад: Заједничким радом до булевара


Додају да дужина писте за време прве фазе развоја аеродрома Ченеј треба да буде дугачка најмање 1.500 метара, а широка тридесет метара. У другој фази ће бити продужена на 2.500 метара и проширена на 45 метара.


Писта ће се протезати од северозапада до југоистока, избегавајући стамбене делове града.


Како се наводи, план је стављен на јавни увид 22. јула, а биће изложен до 5. августа.


Пре тачно годину дана Скупштина Новог Сада гласала је за израду развојних планова аеродрома, позивајући на изградњу модерног аеродрома који би испунио потребне услове за обављање комерцијалног ваздушног саобраћаја.


Садашњи спортски и пољопривредни терен у селу Ченеј има само травнату писту. Нови Сад се нада да ће аеродром развити до 2021. године када град треба да постане Европска престоница културе.


"Аеродром би требало да буде у категорији Ц, са авионима до 100 места. Његов развој треба да се одвија у више фаза, што би требало да укључује пратећу инфраструктуру, као што је смештај у хотелима", изјавио је шеф новосадске канцеларије за урбанизам Душан Миладиновић.


Аеродром Ченеј налази се петнаестак километара северно од Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације