МОНТАЖНА гаража, која је овдашњи "Паркинг сервис" коштала 34 милиона динара, откад је монтирана у центру Смедерева редовно је - полупразна. И, док надлежни тврде да је месечни приход девет пута увећан у односу на време када се на истом месту налазио обичан паркинг, извесно је да ће и уз такву наплату бити потребно више од десет година да би се надокнадио новац потрошен за куповину половног објекта.

Прочитајте још: СТАНАРЕ ШОКИРАО РАЧУН ЗА ВОДУ: Због квара на вентилу морају да плате по 11.000

Подсетимо, паркинг иза зграде Градске управе је заменила јавна гаража на спрат. Уместо 70, сада има стотинак паркинг-места, али је редовно само мањи број заузет возилима, док је паркинг раније био - пун.

- Узимајући у обзир да је овакав вид паркирања и наплате нов за већину суграђана, задовољан сам тренутним стањем. Разлог за то што је на овом паркиралишту било више возила лежи у томе што је нашим правилником било дозвољено да се паркирају возила са повлашћеним картама, што сада није случај - објашњава директор ЈКП "Паркинг сервис" Јован Беч.

Прочитајте још: Подземна гаража испред "Пинкија"

Скупа инвестиција се, осим безбедношћу возила, оправдава и приходом од оваквог начина наплате паркинга, па челник поменутог јавног комуналног предузећа прецизира да је раније наплата износила 30.000 динара месечно, а сада достиже 250.000.

Иначе, (не)спорна гаража је још 2015. купљена од београдског ЈКП "Паркинг сервис", који ју је годинама експлоатисао на Славији. Када су је Смедеревци пазарили, локација није била обезбеђена, па је до јуна ове године стајала у магацину.

Јер, тамо где је најпотребнија - код градске болнице - није било довољно места. Било је чак, и идеја да се монтира у Индустријској зони, неколико километара од центра града, али се од тога одустало...

Када је о рачуници реч, она изгледа овако: половна гаража је плаћена 20 милиона динара, цена израде пројекта, транспорта и монтаже - што је обавила београдска фирма "Хладинг" - достигла је готово осам милиона динара, а асфалтирање локације је коштало још три. Укупно - 34 милиона динара, па ће са оваквим приходима, колико год они задовољавали градске челнике, гаража тек од 2030. почеће и да зарађује.

ЦЕНА

У ОВОЈ, првој јавној гаражи у Смедереву сат паркирања кошта 53 динара, а надлежни су најавили да ће у наредном периоду бити омогућено целодневно остављање возила, уз увођење месечних карата.