СПЕКТАКЛ НА НЕБУ ИЗНАД НИША: Надметање параглајдиста из целог света

Јелена Ћосин

02. 08. 2019. у 08:28

СПЕКТАКЛ НА НЕБУ ИЗНАД НИША: Надметање параглајдиста из целог света

Фото Ј. Ћосин Велики број пилота из целог света

Предевропско првенство у параглајдингу у граду на нишави окупило је 150 врсних пилота из целог света. Оно што годинама мами љубитеље тог спорта је Ореовачка стена

ПРЕДЕВРОПСКО првенство у параглајдингу окупило је у Нишу 150 врсних пилота из целог света који ће се до суботе надметати у дисциплини прелет. Оно што годинама мами параглајдеристе из Јапана, Америке, Канаде, Енглеске, Јужне Америке, Индије и других земаља да дођу баш у Ниш да се такмиче јесте полетиште изнад Ниша, чувена Ореовачка стена, које спада у једно од пет најбољих у свету, као и ружа ветрова на овом подручју, која им омогућава да у ваздуху проведу и по шест сати.

Прочитајте још: Параглајдинг: Ђурковић се вратио на трон

Пилот параглајдера Јошијаки Хирокама из Јапана у Ниш је дошао са својом породицом дошао други пут. Каже да је узлетао са многих полазишта широм света, али да га Ореовачка стена чини посебно срећним.

Прочитајте још: Параглајдером слетео у историју

- Тај пејзаж који се може видети са неба - брда па равнице, па опет брда, то је заиста фантастично. Ово је моје омиљено полетиште. Били смо овде на Европском купу пре две године и тада смо знали да ћемо сигурно доћи поново. Овде сам са супругом и ћеркама. Моја жена је такође пилот, па понекад летимо и у тандему. Свиђа ми се и гостопримство вашег народа, сви су врло љубазни и желе да помогну. Дешава се да неко од такмичара упадне у нечије двориште или њиву, али људи нас увек срдачно дочекају - прича за "Новости" Јошијаки.

Свих 150 летача једва је дочекало да у среду, са закашњењем од два дана због лоших временских услова, "заплови" небом. Након што су заузели најбоље позиције у ваздуху, на знак директора такмичења кренули су у извршење задатка и прелет од 80 до 120 километара. Како објашњава председник клуба "Грунф" Горан Вучковић задаци се састоје из обиласка окретних тачака, које су претходно дате, и од што бржег доласка до циља.

- Неће сви успети да дођу до циља, али очекује се да их стигне велики број. Домети од 80, 100 и 120 километара су у светским размерама изузетно добри задаци, а сама дисциплина прелет је престижна и изазовна у параглајдингу - казао је Вучковић.

Према речима Братимира Васиљевића, председника Општине Пантелеј, која је домаћин скупа, ове године се за Предевропско такмичење пројавило рекордних 240 учесника што није забележено у свету, али се због прописа Светске федерације такмичи само њих 150. Због великог интересовања, али и природних услова које има, град Ниш је на добром путу да постане референтна тачка у овом спорту. Међутим, оно што недостаје да следеће године буде домаћин Европског првенства у параглајдингу, а 2023. године и Светског јесте лош пут до самог полетишта, којим пролазе само теренска возила.

- Овај догађај није важан само за општину, већ и за град Ниш и за државу, јер одавде са Ореовачке стене иде неописива слика у свет, која новцем не може да се плати. Највећи проблем представља нам пут довде који је лош, а неких пет километара до саме стене уопште не постоји, али надамо се да ћемо то у наредном периоду средити уз помоћ донатора и града и да ћемо организовати светска такмичења у овом спорту - рекао је Васиљевић.

Председник Светске асоцијације пилота у параглајдингу Горан Димишковски из Македоније каже да је за параглајдинг простор изнад Ореовца, на десетак километара из Ниша, право савршенство.

- Имамо све оно што нема пола света. Имамо путеве који стижу до стартова и циљева, метеорологију која је богомдана, људе који су на правим местима за лобирање - закључује Димишковски.

БОЖЈИ ДАР ЗА ЛЕТЕЊЕ

ОСИМ што се налази на идеалној надморској висини, на 1.020 метара - довољно високо да могу да се ухвате термичке струје, али и довољно ниско да се не мењају временски услови из часа у час, полетиште покрива готово целу ружу ветрова, која се јавља на њему, и омогућава пилотима параглајдера да полете по било ком ветру.

- И сам терен је разнолик, има равница и брдовитих делова, па пилоти могу да прелазе велике раздаљине, али је зато и захтеван за њих, јер морају да владају свим теренима. Наиме, неко је навикао да лети изнад равнице, неко изнад планина попут Алпа, али овде је мешавина свега тога - истиче Горан Вучковић.

Породица Јошијаки стигла из Јапана

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације