Суботица: Преко границе ускоро и на два точка

Ј. ЛЕМАЈИЋ

среда, 31. 07. 2019. у 08:28

Суботица: Преко границе ускоро и на два точка

Бицикл омиљен Суботичанима

Почиње изградња бициклистичких стаза између Србије и Мађарске које ће спојити насеља Бачки Виногради и Келебију са Томпом и Ашотхаломом. Суботица ће добити и планску документацију за још 22 километра стаза.

СВЕ је спремно за изградњу бициклистичких стаза у насељима Бачки Виногради и Келебија у Србији и у Томпи и Ашотхалому у Мађарској, који ће омогућити грађанима да пређу границу на двоточкашима, а поред тога, обезбедиће безбедну вожњу бициклом и заштиту животне средине.

Реч је о прекограничном Интерег - ИПА пројекту, који реализују Србија и Мађарска.

- Пројекат "Опти бајк" има вишеструки значај за Суботицу. У Суботици је бицикл омиљено средство, Суботичани га радо користе, не захтева гориво, лак је за одржавање, њиме се брзо стиже на циљ, а добар је и за рекреацију. Изградњом бициклистичкох стаза, осим што омогућавамо да становници ових месних заједница мање користе аутомобил, а више бицикл, да лакше комуницирају у насељима, постижемо и већу безбедност бициклиста и мање ризике за све возаче - предочава градоначелник Богдан Лабан. - И еколошки аспект овог пројекта веома је важан, јер се њиме смањује загађење и штити околина. Значајан је и аспекат прекограничне сарадње са нашим пријатељима из локалних самоуправа Томпе и Ашотхалома. С обзиром на то, да се овим пројектом бициклистичке стазе граде са обе стране границе, људи ће брзо и лако стизати до жељених дестинација у Суботици, Томпи и Ашотхалому.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:РОДИТЕЉИ ЗАХВАЛНИ НА ПОМОЋИ: Новац од славља за спас друге деце

Осим изградње скоро осам километара бициклистичких стаза, пројектом "Опти бајк", Суботица ће добити и планску документацију за још 22 километра стаза.

- Изградњом три километра бициклистичких стаза у насељу Келебија и 4,9 километара у Бачким Виноградима верујем да ћемо унапредити бицикл туризам у пограничној зони, што је и циљ пројекта. Ово је битан пројекат због регионалног развоја - објашњава Акош Ујхељи, менаџер пројекта.


СРЕДСТВА

ПРЕМА речима менаџера Ујхељија, укупна вредност пројекта је око два и по милиона евра, од чега је за Суботицу предвиђено 810.000 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације