ТРАДИЦИОНАЛНА манифестација под називом "Моба" - коју је пре 19 година у манастиру Соко, код Љубовије, основао епископ Лаврентије и посветио је Светом владики Николају Велимировићу - и овог лета је окупила више од 150 учесника српског порекла који живе у расејању: од Немачке до Русије, те оне из Црне Горе, Републике Српске, са Космета... После петнаестодневног друже са вршњацима из отаџбине, обнављања знања српског језика и упознавања духовности, историје, уметности и обичаја предака, растанак је најављен за 3. август, одмах после Илиндана.

Прочитајте још: „Регата река“ стигла до Љубичевског моста

- Кроз "Мобу" је досад прошло више од 3.500 младића и девојака са свих меридијана - каже ликовни уметник и један од највећих задужбинара Соко-града Крстана Тасић. - Одавде одлазе пуни утисака и љубави према нашој отаџбини, а посебно су дирљива писма којима нам касније захваљују.

Прочитајте још: Најбоља "Два слатка брка"

Многи од учесника се и враћају, са својим најближима и пријатељима из читавог света, а радо их дочекују не само епископ Лаврентије, већ и сестре Крстана и Јована, те свештеник Немања Станојевић.


МИСИЈА

ВЛАДИКА Лаврентије је својевремено, дуже од две деценије, живео и радио у западној Европи, Аустралији и на Новом Зеланду. Тако је проникао у душе наших исељеника и осмислио, како каже, најбољи мост за спајање отаџбине и расејања.