У Сомбору под једним кровом четири генерације

Ј. БЕКИЋ

29. 07. 2019. у 12:50

У Сомбору под једним кровом четири генерације

Мане и Јелена Девић испред нове куће - Фото Ј. Б.

Помоћ града Сомбора младом брачном пару за куповину куће

У ВРЕМЕ када све више породица перпсективу налази у градовима, Јелена и Мане Девић из Кљајићева прави су пример младог брачног пара који жели да остане да живи на селу, уважавајући народну изреку: "Где чељад није бесна, ни кућа није тесна". Наиме, под истим кровом у старој кући у Кљајићеву живе четири генерације Девића - Јелена и Мане, њихова два сина, Манетова мајка и бака.

- Пратили смо конкурсе намењене младим брачним паровима, али нисмо желели по сваку цену да тражимо нови кров над главом. С обзиром на то да супруга и ја радимо и да су синови старости од две и пет година, одговарало нам је да их поверимо "бака и прабака сервису" - у шали каже Мане.

Када је објављен последњи градски конкурс одлучили су да се пријаве. Пронашли су кућу у Улици Душана Мудрака, недалеко од њихове садашње. Они су из градске благајне за ову намену добили 1.250.000 динара.

- Да смо хтели боље и више, верујем да не бисмо успели. Власница куће, коју ћемо купити, већ неколико година не живи у Кљајићеву, и њена одлука да је прода подударила се са нашом намером да обезбедимо комфорнији живот свима. Не само деци и нама, већ и мајки и баки, а да опет будемо близу и од помоћи једни другима - вели Мане.

Прочитајте још: Млади хоће на село

За време наше посете деца су са бакама отишла у оближњу њиву. Иако је неколико година напуштена, кућа у Мудраковој ће, после основног рашчишћавања, бити усељива. Осим стамбеног дела, Девићима је на располагању и велика окућница.

- Средства која ћемо добити од Града у потпуности покривају цену куће, а на нама је да обезбедимо новац за уређење. Нећемо журити, већ ћемо плански и у складу са могућностима мењати оно што нам не одговара - истичу задовољни Девићи.

БЕСПОВРТНА СРЕДСТВА

НА градски конкурс за доделу бесповратних средстава за куповину сеоских кућа са окућницом пријавила су се 22 млада брачна пара. Средства је добило првих шест парова на ранг-листи. За збрињавање у Сомору, у Министарству за демографију, кроз програм стамбене подршке, ове године је обезбеђено 7,65 милиона, а Град је још додао 1,35 милиона динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације