Ниш: Градска карта уместо путарине

Ј. ЋОСИН

26. 07. 2019. у 17:37

Ниш: Градска карта уместо путарине

Нова наплатна рампа - север Фото ЈВ - Ј. А.

Град на Нишави добија четири нове наплатне станице како би се убрзао саобраћај кроз Србију. Нишлије ће обавезе измиривати по угледу на поједине Београђане и Новосађане

КАКО би се убрзао саобраћај кроз Србију, град Ниш добиће четири мање наплатне станице, док ће рампе "Наис" и "Дољевац" бити уклоњене након завршетка изградње нових. Грађани Ниша, који користе деоницу пута на којој ће ускоро бити постављене нове наплатне станице, неће морати да плаћају редовну путарину, већ ће за њих бити уведене "градске карте" по угледу на Београд и Нови Сад, сазнају "Новости".

Прва од четири станице на самом улазу у град са северне стране увелико се гради, а како кажу у "Путевима Србије", ускоро ће почети и изградња преостале три.

- Почетак изградње наплатне станице "Ниш-југ" очекујемо у првој половини августа, док ће радови на изградњи наплатних станица "Ниш-Малча" и "Ниш-исток" почети у септембру - кажу у "Путевима Србије".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСКУПЉУЈУ ПУТАРИНЕ: Ево колико ће коштати пут од Суботице до Прешева

Како кажу у овом предузећу, путарина на новим наплатним станицама ће се плаћати према важећем ценовнику путарине донетим у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара.

Међутим, оно што је мучило Нишлије које свакодневно возе овом трасом јесте хоће ли и они морати да плаћају путарину, с обзиром на то да ће наплатна станица бити постављена на свега пет километара од града. У "Путевима Србије" кажу да нема разлога за бригу.

- За грађане Ниша који живе у одређеним деловима града ће постојати могућност увођења "градских карти" по угледу на моделе који се примењују у Београду за становнике општина Младеновац, Сопот и Гроцка, као и у Новом Саду за становнике општине Ковиљ - објаснили су у "Путевима".

Чеоне наплатне рампе "Наис" и "Дољевац" биће, како додају, уклоњене након завршетка изградње свих наплатних станица на јужном и источном краку Коридора 10 и стицањем услова за увођење затвореног система наплате путарине од Београда до Прешева (јужни крак Коридора 10), односно од Београда до Димитровграда (источни крак Коридора 10).


УКИДА СЕ ВЕЋИНА РАМПИ

СА завршетком Коридора 10 биће укинута већина наплатних станица па ће, како наводе у "Путевима", од Суботице до Прешева бити свега четири - Суботица, Стара Пазова, Београд и Прешево.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације