КРАЉЕВО - У селу Рудно на истоименој висоравни, стотинак километара од Краљева, у четвртак је почео традиционални, трећи по реду дводневни "Сајам сеоског туризма" који је, осим локалних, окупио и туристичке посленике и из градова и општина широм Србије.

„Ушушкано“ на обронцима планине Радочело, на надморској висини од око 1.100 метара у природном парку и резервату биосфере „Голија-Студеница“, село Рудно последњих година постаје препознатљиво и по лидерској позицији у развоју сеоског туризма у краљевачком крају.

Прочитајте још - Промоција сеоског туризма у Рудну (ФОТО)

Препознавши тај потенцијал, Туристичка организација Краљево управо овде трећу годину за редом организује манифестацију чији је циљ промоција сеоских и етно домаћинстава регистрованих за обављање туристичке делатности.

- Тај сегмент из године у годину бележи тренд убрзаног развоја и ово је прилика да учесници из свих крајева наше земље представе своје туристичке понуде и потенцијале. Уз презентације, у оквиру сајма планирана су и стручна предавања и панел дискусије, а ове године предвиђене су и награде за најбоље уређени штанд, најбољу презентацију, традиционално jело и сувенир - каже Ана Миросављевић, директорка краљевачке Туристичке организације.

фото Г.Шљивић


Боравећи на рудњанској висоравни, бројни учесници и посетиоци сајма били су у прилици и да се боље упознају са овдашњим етно домаћинствима која нуде удобан смештај по приступачним ценама, као и да дегустирају домаће гастрономске специјалитете - сир, кајмак, погачу, гибаницу, питу, уштипке, пршуту, слатко и пекмез од шумских плодова и ракију од дивље крушке који доказано и најпробирљивије госте остављају без даха.

фото Г.Шљивићфото Г.Шљивић

фото Г.Шљивић


РУДНО


УЗ чист и незагађен ваздух, столетне шуме и планинске речице богате поточном пастрмком, разноврсну туристичку понуду Рудна употпуњује и близина средњовековних манастира Студеница, Градац, Нова и Стара Павлица, испоснице Светог Саве и бројних сеоских цркава, као и чак 65 километара мапираних планинских стаза за шетњу и излете и седам километара шумских бициклистичких стаза.

фото Г.Шљивић
фото Г.Шљивић
фото Г.Шљивић
фото Г.Шљивић