Аутобуска станица у Оџацима, после четири године, поново ће да прими путнике

З. РАЈИЋ

четвртак, 25. 07. 2019. у 08:30

Аутобуска станица у Оџацима, после четири године, поново ће да прими путнике

Латинка Васиљковић и Јеца Илић Фото Петар Дукић

Локална самоуправа обновиће путнички саобраћај и уклонити ругло у оџацима. Парцелу са запуштеним перонима уступио "Метеор комерц" из Сомбора

АУТОБУСКА станица у Оџацима, која је након приватизације АТП "Саобраћај" остала без аутобуса и претворена у ругло, требало би, после четири године, поново да прими путнике. Услови за то створени су ових дана, овером донаторског уговора, којим су земљиште и инфраструктура Аутобуске станице поклоњени Општини Оџаци. Донатор је компанија за откуп житарица и трговину пољопривредним производима "Метеор комерц" из Сомбора, која је пре непуне две године постала власник свих непокретности АТП "Саобраћај". Уз аутобуске станице са пратећим садржајима у Оџацима и Бачу, "Саобраћај" је поседовао и управну зграду, радионицу, перионицу, пумпу и паркинге.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ново игралиште за кикиндске малишане – поклон компаније НИС

Предузећe, које се 1982. године издвојило из сомборског "Севертранса" и било успешан превозник, продато је у децембру 2003. предузетнику Славку Андрићу из Петроварадина за 40.000 евра, а девет месеци раније купило је 40 одсто акција транспортне фирме "Саобраћај - Мостонга" у Оџацима у циљу проширења пословања и повећања удела на тржишту. Међутим, почетком 2015. општинска власт, незадовољна квалитетом аутобуса и услуге, ускраћује "Саобраћају" поверење за превоз ученика до средњих школа. "Саобраћај" убрзо остаје без возила, а крајем 2015. и без билетарнице са чекаоницом и кафане, које су изгореле у пожару.

Компанија "Метеор комерц", која је 1996. почела као пољопривредна апотека на 25 квм, а данас располаже са пословним простором од 10.000 квм, постала је власник имовине "Саобраћаја" на принудној продаји, по налогу суда, због невраћених хипотекарних кредита банкама.

- Намеравали смо сами да обновимо Аутобуску станицу и дамо је у закуп, али су нам се јавили представници оџачке општине са понудом да локална самоуправа купи тај објекат. Проценили смо да би био дуг пут да Општина приведе намени Аутобуску станицу, па смо, уз сагласност власника компаније, Славише и Ђуке Дробиловић, одлучили да је уступимо без накнаде како би била изнајмљена инвеститору, који би организовао превоз - рекао је за "Новости" генерални директор "Метеор комерца" Јеца Илић.

Доброчинство враћа путнике / Фото Стеван Дукић

СТРОГО НАМЕНСКИ

ПРЕМА донаторском уговору, Општина Оџаци не сме да отуђује добијено земљиште и мора да га наменски користи. Председница Општине Латинка Васиљковић казала је да локалну самоуправу на то обавезује и План генералне регулације Оџака. "Метеор комерц" је за оспособљавање Аутобуске станице поклонио парцелу од 2.805 квм, а на преосталом земљишту изградиће модеран малопродајни објекат за пољопривреду.

СЛЕДИ ОГЛАС ЗА ЗАКУП

ОПШТИНА ће наредних дана објавити оглас за издавање у закуп перона Аутобуске станице и простора за билетарницу и чекаоницу. Очекује се да станица проради до краја године, а сматра се да највише шансе да је закупи има предузетник из Бачког Грачаца, који сада превози раднике канадске компаније "Магна" у Оџацима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације