Ниш без тајни

Д. АЛИХОЏИЋ

уторак, 23. 07. 2019. у 06:23

Ниш без тајни

Фото Д. Алихоџић

Први резултати националног пројекта названог "Отворени подаци, отворене могућности". Важна и употребљивост доступних информација

КОРИСНЕ информације из готово свих области јавног и привредног живота су заинтересованима доступне посредством портала отворених података, на интернет-адреси www.data.gov.rs. Иако локална самоуправа у Нишу није прва која је приступила пројекту названом "Отворени подаци, отворене могућности" - чији су реализатори на националном нивоу Програм Уједињених нација за развој и Канцеларија за информационе технологије и електронску управу Владе Србије - највећи град на југу земље је шампион по броју отворених података и њиховом квалитету.

Нишлије предњаче по информацијама из целокупне Градске управе, те организационих јединица на нивоу 17 секретаријата и 12 јавних односно јавно-комуналних предузећа, а податке могу да користе истраживачи, руководиоци и запослени у јавној управи, медији, предузетници, програмери, организације цивилног друштва, па и појединци...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ниш: Тужбе "тешке" 2,3 милијарде


- Посебно су значајни подаци о јавном превозу, о образовању, основним и средњим школама, пољопривредном земљишту, енергетским билансима градске топлане, квалитету вода, паркинг зонама, ценама на пијацама, просторним и урбанистичким плановима, комуналној полицији, пословном простору у власништву Града, грађевинским и употребним дозволама, озакоњењу... а локална самоуправа је отворила и податке о буџету за ову годину - каже помоћник градоначелника Ниша Горан Милосављевић.

С обзиром на то да је овде, посебно од новембра прошле године, активно више од 150 предузећа која се баве напредним технологијама, отворени подаци ће бити од посебног интереса за нове генерације предузетника, односно стартапове и нове компаније из Центра за иновативно предузетништво.

ИНИЦИЈАТИВА ИЗ 2015.

МАРИЈА Кујачић из Канцеларије за информационе технологије и електронску управу подсећа на то да је иницијатива за отварање података у Србији покренута још 2015, када је то унето у Закон о електронској управи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације