Јанковићи од меда праве и еурокрем

З. Глигоријевић

понедељак, 22. 07. 2019. у 06:40

Јанковићи од меда праве и еурокрем

Фото З. Г. Различити укуси и боје

Иновативно газдинство Јагодинца. Свакo у породици осмислио производ

ПОЉОПРИВРЕДНО газдинство "Јанковић" из Јагодине, које чине Данијел, Драгана и њихова ћерка Тијана, пре две године почело је да прави специфичне производе од меда. И свако је осмислио свој производ. Данијел израђује лековити ликер од меда, Драгана је чувена по медењацима, а Тијана је осмислила "жаоку", производ против упале грла. Сви заједно праве "гоголино", еурокрем од шумског меда, какаоа и лешника. Основна сировина је мед који добијају од пчела из 40 кошница, смештених у планинском рековачком селу.

Прочитајте још: Српски мед све траженији

- Да бих направио оригинални ликер од меда, саветовао сам се са дугогодишњим пчеларима, користио сам литературу, а пратим и сва предавања већ осам година, колико се бавим пчеларством. "Гоголино" је веома тражен, јер је укуснији од било ког еурокрема, а пошто су састојци веома концентрисани, узима се само једна кашичица изјутра - каже Данијел.

Његова супруга Драгана већ годинама прави торте, колаче, украсе од фондана, а како је веома креативна, да би се укључила у породични посао, почела је да прави медењаке којима деца не могу да одоле, како због укуса, тако и због облика.

Прочитајте још: Мед од маслачка за јачи имунитет

- Медењаке правим искључиво на биљној бази, од природних зачина, без додатака конзерванса и шећера. Користим само чист мед. Што се тиче облика, деци се највише допадају пчелице, меде, цветићи, срца - вели Драгана.

Тијана, којој је на Фармацеутском факултету остало још само да одбрани дипломски, дошла је на идеју да направи "жаоку" најпре за себе, јер је често користила таблете против упале грла. Пошто се уверила да грло престане да је боли после два дана, почела је да справља "жаоку" и за муштерије. Њен производ је здравији и јефтинији од оног из апотеке.

НАЈБОЉИ ШТАНД НА САЈМУ

ЈАНКОВИЋИ су на прошлогодишњем Међународном ресавском пољопривредном сајму у Свилајнцу добили награду за најбољи штанд.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације