ОБНОВА КУЋЕ ЧУВЕНОГ РАТНИКА: Још живи сећање на Драгутина Матића

Д. Алихоџић

понедељак, 22. 07. 2019. у 15:28

ОБНОВА КУЋЕ ЧУВЕНОГ РАТНИКА: Још живи сећање на Драгутина Матића

Фото Д. Алихоџић

Најављена обнова куће ока соколовог у селу Калетинац недалеко од Гаџиног Хана. Општинари очекују да реновирање буде започето до краја лета

ОДБОРНИЦИ Скупштине општине у Гаџином Хану би до краја месеца требало да изгласају ребаланс локалног буџета, чиме ће и званично бити започета процедура обнове куће Драгутина Матића у селу Калетинац - ратника чији је лик симбол Великог рата.

Прочитајте још: КУЋА СРПСКОГ ХЕРОЈА ЧЕКА СПАС: Пропада дом Драгутина Матића - ока соколовог

С обзиром на то да ће Општина овај посао финансирати из сопствених средстава, Марија Цветковић, новоизабрани челник Гаџиног Хана каже да је нишки Завод за заштиту споменика пројектом предвидео трошкове од четири милиона динара.

Прочитајте још: Путевима хероја Првог светског рата

- Новац имамо, али треба спровести поступак јавне набавке и испоштовати све процедуре. Очекујем да реновирање буде започето до краја лета - каже Марија Цветковић, и објашњава да је локална самоуправа најпре морала да приволи Матићеве наследнике да јој поклоне кућу да би уопште могли да покрену њену обнову. Јер, ратник који је преминуо пре готово пола века и упамћем је као извиђач назван Око Соколово...

(НЕ)ОЧЕКИВАНИ ОБРТ

ЛИК спартански жилавог, прекаљеног извиђача Драгутина Матића се после 2000. нашао и на зиду једне продавнице у Сремчици, на београдској периферији, а спрејем га је "насликао" анонимни урбани уметник - као знак духовног отпора тада актуелном режимском еврофанатизму и одрицању од националних вредности. Нажалост, недавно је ова "слика" - прекречена! Б. С.

ПУТ

ПОРЕД куће која ће бити обновљена, најављено је и уређење пута од села Сопотница до Калетинца, а ту обавезу је преузела министар Зорана Михајловић.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)