ИАКО, већ на прве тактове чувене песме "Нишка бања, топла вода" Нишлије падају у транс, не служи им на част чињеница да овде - осим хотела "Радон", 1975. - ништа капитално нису саградили још од времена пре Другог светског рата.

Прочитајте још: До Светог Илије Трг у новом руху

Бања која је под Римљанима "цветала", а била је на цени и у турско доба, сада животари у ишчекивању чуда - да неко купи предратне хотеле "Србија", "Озрен" или "Партизан".

Све успоне и падове је бележио новинар и публициста Јовица Васић, који је недавно објавио и другу књигу о Нишкој Бањи, па сведочи да је "златно доба" трајало од 1930, до почетка Другог светског рата. У том периоду су саграђени сви данашњи хотели и виле који, иако оронили, сведоче о времену које је и у песми опевано.

А, Нишку бању су волели Обреновићи, и Карађорђевићи, у вили "Зоне" се налазила друга резиденција ондашњег премијера Драгише Цветковића који је домаћинима, заузврат, подарио булевар на прилазу Бањи. Касније се причало да је његове велике планове за будући развој омео почетак рата...

Прочитајте још: Пропао први покушај продаје хотела у Нишкој Бањи

- Никада после тога Бања није имала људе који би носили њен развој. Мада је једна од најлековитијих у Европи, недалеко од великог града и на путу од Ниша ка Софији, престигле су је и знатно забаченије дестинације јер, осим лечења, не нуди било какав други садржај - тврди Васић.

Ништа добро није донела ни приватизација после које су сви хотели затворени, а мало је вредело и добијање статуса општине пре две деценије. Једноставно, Сокобања, која је 30 километара удаљена од ауто-пута, има двоструко више гостију, од којих многи и немају здравствене проблеме, већ долазе само зарад провода и забаве.

У Нишкој Бањи, међутим, нису били кадри ни да сачувају оно што су им други изградили...

КРАЉ

КРАЉ Александар Карађорђевић би се сигурно преврнуо у гробу када би могао да чује како сат купања у Народном купатилу које је он саградио властитим средствима и поклонио сиротињи - да буде чиста и здрава - наплаћује 200 динара. Сада су то "Терме 5" којима управља институт "Радон", али није јасно зашто су отворене само од 12 до 13 сати, те зашто нигде не пише ко их је и због чега подигао.

Јовица Васић

ТИТО

ЗБОГ најаве да ће на лечење доћи и Јосип Броз Тито, у Бањи је 1976. саграђена фонтана, али се доживотни председник СФРЈ никада није појавио... Сада, у јеку туристичке сезоне, траје реновирање за које председник Општине Дејан Јовановић каже да раније није било могуће због топловода који пролази испод фонтане, па је требало сачекати престанак грејања.

"ОЗРЕН"

ДРЖАВА, због пореског дуга бившег власника Србе Илића, већ месецима покушава да прода хотел "Озрен", али нису успеле ни три досадашње лицитације... Већ годинама на реализацију чека и пројекат за изградњу аква-парка.