Образовање пре производње меда и воћа

Гојко Зорић

недеља, 21. 07. 2019. у 07:00

Образовање пре производње меда и воћа

Саша и Снежана Вучковић на једној од смотри производа - Фото Г. М. Зорић

Познати пчелар и воћар Саша Вучковић из Ломнице код Деспотовца, усавршио начин штити своје и туђе кошнице. По повратку из Аустрије подигао пчелињак од 200 кошница. Формирао библиотеку са књигама о пчеларству

КАДА питате 45-годишњег Сашу Вучковића, из планинског деспотовачког села Ломница, чиме се бави, рећи ће вам да води породично домаћинство и да истовремено интензивно развија пољопривредну, пчеларску, воћарску и сточарску производњу.

Прочитајте још: ЖИВОТНА ПРИЧА СРБИНА ПЧЕЛАРА: Пчеле организованије од људи

Да се, уз велику подршку мајке Данке, супруге Снежане и деце, свестрано и успешно бави свим овим пословима, доказ је велики низ захвалница, диплома и других признања, као и кућна библиотека научне литературе из ових области, а највише - 80 књига, из области воћарства.

- Радио сам девет година у Аустрији, са оцем Станојем, ту сам стекао диплому кувара. Одлучио сам да се вратим кући и зауставим даље пропадање ораница и другог дела имања - каже Саша.

ОНДА је, вели, када је одлучио да се, поред ратарства, бави и пчеларством и воћарством, почео да прикупља литературу о овим областима. Са бројним књигама и часописима о савременом пчеларству, које је могао да нађе у Србији, формирао је бибилиотеку.

Пре десет година почео је да развија пчеларство. Сам је направио кошницу и формирао прво друштво, затим три, да би самосталним умножавањем и ројењем пре две године имао 200 пчелињих друштава. Упоредо са растом фонда пчела градио би савремене кошнице и специјалне контејнере какве нема нико у Горњој Ресави и шире. И размештао их по групама на ломничким висовима обраслим багремом и пољским цвећем.

Саша са ћеркама Катарином и Александром

КАДА се, поред теоријског знања, потрудио да практично овлада техникама заштите пчела, нашао се у Параћину, након што се учланио у локално ПД "Грза". Био је то услов да буде учесник курса за заштиту од пчелињих болести.

Данас, поред својих кошница, Саша Вучковић као једини власник дипломе контролора болести пчела на подручју Горње Ресаве, коју је потписао биолог, проф. др Зоран Станимировић, у оквиру ПД "Нектар", нађе се и свим пчеларима при руци.

Две године по комплетирању пчелињака, формирао је плантажу трешања од 1.000 стабала и 200 садница шљиве ранке. А недавно је основао и групе уматичених грла оваца и свиња нерастова.

Књиге о пчеларству

ПРИЗНАЊА

САША Вучковић је носилац Златне медаље и звања Заслужни пчелар Савеза пчеларских организација Србије (СПОС), признања Општине Деспотовац, три пехара за најбољи мед на регионаним смотрама меда, бројних захвалница за квалитет меда и, коначно, за бројна донаторства.

ПОДРШКА ОПШТИНЕ

ОПШТИНА Деспотовац редовно помаже пчеларе. Прошле године за набавку матица, кошница и пчеларску опрему, из општинског буџета издвојено је 2,5 милиона динара - каже Зоран Николић, председник ПД "Нектар", а за Сашу Вучковића додаје да је један од најагилнијих пчелара овог друштва.

ПОМОЋ

У ПОРОДИЧНОМ домаћинству Вучковића, поред Саше, највећи терет пада на плећа његове супруге Снежане и мајке Данке, а затим и сина Александра. Ћерке Катарина, студент завршне године на факултету у Нишу и Александра, трећа година туристичке школе у Деспотовцу, у слободном времену редовно помажу оцу око кошница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације