Фабрика резног алата: Купцу догорело до Стразбура

В. ИЛИЋ

20. 07. 2019. у 19:15

Фабрика резног алата: Купцу догорело до Стразбура

Фото В. Илић

Пропао и 18. покушај судских извршитеља и полиције да промене браву на улазу у погон чачанске Фабрике резног алата. Правосудне инстанце у Србији немоћне пред радницима који су одлучни да одбране "своју кору хлеба"

РАДНИЦИ Фабрике резног алата (ФРА) по 18. пут нису дозволили судским извршитељима и полицији да преузму погон за производњу кугличних вретена, односно да замене браву на улазним вратима.

По свему судећи, за то им следује нова новчана казна коју им је већ два пута изрекао Привредни суд, тумачећи да тако ометају поступак судског извршења, а недавно је - због истог (не)дела - глобом од 100.000 динара кажњен и директор ове фирме Милан Видаковић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Уз дегустацију сира и меда, бесплатно шишање у градском парку

Током претходна два пута, запосленима је изречена казна од 10.000, односно од 20.000 динара, али је у међувремену прва преиначена у затворску. Овога пута, извесно је да ће новчане казне бити драстично више.

Радници, међутим, истичу да се неће повући пред полицијом и извршитељима, те да их не плаше запрећене глобе или робија. Кажу, бране своју кору хлеба, односно погон који је од виталног значаја за опстанак фабрике, у којем се производе делови за одбрамбене ракетне системе, па тако штите и интересе саме наменске индустрије, односно државе Србије.

Са друге стране, за стварање дуга због којег је овај погон продат, по свему судећи, одговоран је менаџмент фабрике. Јер, иницијални дуг Фабрике потиче из 2005, када је износио милион и по, а настао је тако што је руководство објавило продају погона. Фирма "Савремена амбалажа" је уплатила аванс у траженом износу, али се руководство предомислило и одустало од продаје - упркос чињеници да је новац узет на име аванса у међувремену потрошен.

КАДА је "Савремена амбалажа" тражила да јој се паре врате, челници ФРА су то одбили, па је - деценију касније - уследила тужба по којој је Фабрика требало да исплати 4,6 милиона, на колико је нарастао дуг са каматама.

Покренут је извршни поступак за халу и, после трећег оглашавања, појавио се купац који је укњижен као власник објекта, али ни до данас не може да уђе у посед јер му радници то не дозвољавају. Од тада су протекле две године...

Оно што треба да забрињава је најава да ће се купац, по свему судећи, обратити Суду за људска права у Стразбуру, с обзиром на то да се у његовом случају показало да је држава потпуно немоћна - посебно Министарство правде које је, практично, било продавац у овом случају...

Веће Привредног суда у Чачку је, с друге стране, поништило првобитну пресуду тог суда по којој је начелник Полицијске управе у граду на Морави Драшко Даријевић кажњен са 100.000 динара због "неодговарајућег поступања полиције у случају принудног извршења над погоном ФРА".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Сестра и брат заробљени у соби

- Утврђено је да начелник никада није одбио асистенцију, да је увек број ангажованих припадника полиције повећаван, те да су спискови радника који су ометали извршење у року достављани суду, па је све урађено у складу са законом - објашњава председник чачанског Привредног суда Зорица Миливојчевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

TOGA NEMA NI U DZUNGLI

20.07.2019. 19:33

PA LJUDI MOJI, ako je covek kupio fabriku, zasto mu zabranjujete da udje u nju? Koje pravo vi sebi dajete, ako je drzava prodala fabriku, zalite se na drzavu i drzavi, a ne osporavat kupcu da udje u svoj posed. TO NE VODI NIKAKVOM DOBRU, kako moze onda kupac da ima poverenje u takve radnike? Kanite se corava posla i samopresudjivanja, za sve postoje neki organi, koji su nadlezni za resavanje problema, a vi ih sami sebi jos vise stvarate.

Polako, Srbi još spavaju

20.07.2019. 23:56

lopine raskućiše kuću, pismeni pobegoše, a narod se pravi lud. Neće da se zameraju moćnicima, pa kad se probude biće bez gaća!