Одлука о ребалансу овогодишњег буџета локалне самоуправе у Крагујевцу усвојена у петак предвиђа да градска каса буде богатија за милијарду и по динара и - према новим пројекцијама - достићи ће износ од 8,7 милијарди. Нова средства ће, како наглашавају у Градској управи, бити обезбеђена продајом земљишта већ познатим иностраним инвеститорима, али и донацијама, те увећаним приливом из других извора.

Један од куриозитета је било и то што су заседању Скупштине града на Лепеници, после вишемесечне паузе, поново присуствовали и одборници свих опозиционих странака. Ипак, они нису подржали ребаланс јер је, како тврде - нереалан.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ХОМОЉСКА САКСОФОНИЈАДА: Најбољи саксофониста Бобан Димитријевић

Власт је, међутим остала упорна у аргументацији да се повећање износа новца у градској каси заснива на реално увећаним приходима и примањима града током првих шест месеци ове године. Кажу, највише новца - око 240 милиона динара - биће издвојено за изградњу Оперативно-техничког центра ЈКП "Водовод и канализација", док ће повезивање стажа и уплата доприноса свим запосленима у такозваној "Заставиној" амбуланти Крагујевчане коштати 120 милиона.

Подсетимо, ова здравствена установа је недавно постала власништво Градске управе...

Планом је предвиђено и издвајање 120 милиона динара за изградњу кружног тока на Тргу мала вага, а нешто мања сума је намењена санацији основне школе у Маршићу, те за реконструкцију дворане "Пионир".

Упркос свему, одборници опозиције сматрају да ребаланс не предвиђа реалне инвестиције, јер се гради оно што је пројектовала и припремила градска власт, а испод цене се продаје земљиште у индустријским зонама које је инфраструктурно одавно опремљено. Тврде и да ребаланс не уважава реалне потребе грађана...

- Коначно је постигнута консолидација у јавним градским финансијама - каже градоначелник Радомир Николић. - Комунална предузећа су опорављена и у овом тренутку не користе субвенције, изузев Градске агенције за саобраћај и "Нискоградње". Нормалан рад тих предузећа је веома значајан за свакодневне потребе грађана, мада је тачно и то да трећину буџетских расхода чине зараде, за шта није и не може бити одговорна актуелна власт. Ми смо број запослених у локалној администрацији, у односу на време када су Крагујевац водили наши политички опоненти, смањили за хиљаду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Уз дегустацију сира и меда, бесплатно шишање у градском парку

ПАРКОВИ

ПРЕДСТАВНИЦИ Градске управе су у петак најавили и то да ће до краја године бити реконструисани сви централни градски паркови, а прихваћена је и Одлука о спајању спортских центара, који ће убудуће бити под једним "кровом".