ФОТОГРАФИЈА је изнад уметности јер нема уметности у коју фотографија није умешала своје прсте - рећи ће вам већ на почетку разговора своју омиљену дефиницију Боривој Миросављевић (82), доајен војвођанске фотографије, који је ових дана објавио девету књигу "Антологија фотографије Војводине" едиције "Златно око", а у издању Друштва новинара Војводине.

Прочитајте још: ИЗЛОЖБА ФОТО-РЕПОРТЕРА "НОВОСТИ": Малигни НАТО трагови

Миросављевић је највећи део радног века провео у новосадском листу "Дневник", али у изузетно лепом сећању памти и вишегодишњу сарадњу са "Новостима", започету 1955.године, када је, као матурант, на конкурсу нашег листа добио прву награду за фотографију "Бесплатна вожња".

- Људима су да л` Бог, да л` природа поклонили два најсавршенија фото-апарата на свету, два ока. Оног тренутка када смо угледали свет, најпре смо видели слику и до краја живота прате нас та два "фото-апарата" помоћу којих видимо слике живота, а фотографи су људи са три ока - каже популарни Бора.

Прочитајте још: УМЕТНОСТ ФОТОГРАФИЈЕ: "Фрече триколори" излагана и у склопу поставке "Ју прес фото"

Омиљен и поштован међу млађим колегама због низа фотографија са великих историјских догађаја, Миросављевић је многоструко награђиван и аутор је више од 1.000 изложби у 50 земаља. Такође, једини је фотограф носилац националне пензије у Србији.

- Фотографија несумњиво спада међу најважнија открића 19. века и успела је да се одржи и издржи до данас - истиче Милосављевић, уз напомену да му је животна жеља да у Новом Саду заживи Музеј фотографије, а да фотографија нађе своје трајно и заслужено место у новом предлогу закона у култури.

ПРОМОЦИЈА У "ПРОМЕТЕЈУ"

МОНОГРАФИЈА "Људи са три ока" биће представљена вечерас (четвртак) у 20 сати у ИК "Прометеј" (Светозара Милетића 16). На промоцији ће осим аутора учествовати: суиздавач Радомир Чубрановић, помоћник покрајинског секретара за информисање Ђорђе Вукмировић, психолог и писац Јелена Делибашић, председник ДНВ Петар Кочић и ученици Средње музичке школе "Исидор Бајић".