ДУГО најављивана идеја о подизању споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу у Сомбору биће ипак реализована. После скоро осам деценија споменик ће поново бити један од симбола овог града. Расписан је конкурс за израду урбанистичко-архитектонског решења за споменик који су у пролеће 1941. из центра града уклонили окупатори.

Прочитајте још: Бела Црква: Нови асфалт као премија

Парцела на којој се планира подизање споменика је Парк хероја, односно простор испред Скупштине града Сомбора.Оргиналну реплику Аугустинчићевог монументалног дела није могуће израдити јер гипсани модел, који се чува у галерији у Клањцу, у Хрватској, према информацијама Хрватске ауторске агенције, није могуће употребити за израду калупа. Због тога се тражи ново идејно решење споменика, постамента, партерног уређења платоа око споменика, као и декоративне расвете.

Прочитајте још: Кикинда добила сову по новом калупу

У конкурсној документацији се наводи да споменик не сме да буде копија оргиналног обележја, али је зато неопходно да истакне важност лика и дела краља Александра и обележи једну значајну историјску епоху. Прописани су и критеријуми за оцењивање конкурсних радова, а именован је петочлани жири који ће оцењивати понуде. Рок за подношење радова је 15. август, а понуде ће бити јавно отворене истог дана.

Иначе, одлуку о подизању споменика краљу Александру Првом Карађорђевићу донели су одборници Скупштине града Сомбора у мају 2018. године, на иницијативу одборничке групе "Александар Вучић - Србија побеђује". Према тој одлуци, средства за подизање споменика краљу Александру биће обезбеђена из "нижих нивоа власти".

НАГРАДА

КАКО је речено, аутор најбоље оцењеног рада биће награђен са милион динара. Награда за друго место је 70.000, а за треће 40.000 динара.