ТЕСЛИНА пијаца у суботичком насељу Мали Радановац можда није највећа, али је свакако међу најпопуларнијима и најпосећенијима у граду. Због тога се око ње често стварају гужве, а како би се тај проблем решио, грађанима је представљен план обнове пијаце.

Прочитајте још: Бела Црква: Нови асфалт као премија

Како је бројним окупљеним грађанима објаснио Дејан Љубисављевић, директор "Суботичких пијаца", будућа пијаца имаће уређен паркинг и нове пословне просторе.

- Када сам ступио на место директора, затекао сам чињеницу да је још 2003. године утврђено да је угрожена стабилност и безбедност објекта Теслине пијаце. Зато смо од градоначелника добили налог да хитно решимо овај проблем. Објекат је најпре озакоњен, потом је урађен катастарски план, као и технички елаборат за изградњу нове пијаце на локацији постојеће. Приликом израде плана водило се рачуна о реалним потребама мештана - објаснио је грађанима Љубисављевић. - Нова пијаца имаће 14 паркинг места, као и два улаза - из улица Шандора Лифке и Пионирске, док би ка Улици Партизанских база били формирани пословни простори. Требало би изградити нових 77 тезги, које би биле савремене и у складу са свим законским прописима. Пијаце су место сусрета, а наша обавеза је да омогућимо људима да понуде и продају своје производе, а купцима да имају лепо уређен простор са свежим намирницама.

Прочитајте још: Суботица: Киш, ипак, почасни грађанин

Разговарали смо и са закупцима, сагледали реалне потребе, као и то, да је обогатимо новим садржајима.

Паркинг-простор је био једина критика окупљених грађана, а по мишљењу Сабо Жомбора, бившег градског архитекте, који годинама живи у овом крају, постојеће стање ће се само "нашминкати".

- Највеће гужве су петком и суботом и тада овде возила саобраћају без икаквог реда. Мислим да је по овом нацрту мало простора за паркинг и сматрам да продавци неће имати места да истоваре своју робу, а купци неће имати где да паркирају своје аутомобиле - предочава Сабо.

Представници града не споре да је у овом тренутку могуће само сређивање постојећег стања. Из буџета су ове године издвојена средства за пројектно-техничку документацију, а идуће ће обезбедити средства за саму изградњу.

ФОНДОВИ

- КАДА имате пројектно-техничку документацију, онда можете и да аплицирате и за друге фондове. Ми сада сређујемо затечено стање, можемо рећи да улепшавамо, и оправдане су критике да неће бити довољно паркинг-простора. Једноставно, да је више простора, било би више паркинг места - објаснила је менаџерка града Загорка Панић, подсећајући да ће у близини овог дела града бити уређен и простор бивше касарне "Коста Нађ".