ЗА најлепшу девојку "Четерешког прела", које је по 18. пут одржано у порти цркве посвећене Пресветој Богородици, проглашена је Јана Ђурђевић из Витежева. У конкуренцији 18 девојака, она је освојила десетодневно наградно летовање у Грчкој, док ће пратиље Миљана Пауновић из Влашког Дола и Марија Димић из Београда ићи на продужени викенд у Венецији и Будимпешти. Све лепотице су, иначе, наступале у народним ношњама, а наступиле су и фолклорне групе из Александрова, Београда и Чачка, те фрулаши и хармоникаши који су тријумфовали на републичком такмичењу у Сокобањи.

Прочитајте још: „Ресавски сабор“: Уз рукотворине и народне игре

- Сваке године у овом велелепном комплексу негујемо праве духовних вредности и од заборава чувамо оно што вековима представља нашу традицију - истакао је Јован Лукић, председник Општине у Жабарима.

За све учеснике и посетиоце, међу којима су најбројнији били мештани на раду у иностранству, Зоран Миладиновић је одржао здравицу, а - после химне манифестације под називом "Дођи, драги, вечерас на прело", коју је отпевала Миљане Пејдо из Симићева - уследиле су изложбе народних рукотворина, те традиционалних јела и пића жабарског краја.

Прочитајте још: ДРЕВНА СВЕТКОВИНА КОД КРУПЊА: По дукат за Александра и Андријану

Иначе, "Четерешко прело" се традиционално одржава у порти храма који је од 1854. посвећен дану рођења Пресвете Богородице, поред којег се налази и црква-брвнара саграђена пола века раније.

Фото Д. Новковић / Јован Лукић са најлепшим девојкама

ДАТУМ

РАНИЈЕ се "Четерешко прело" одржавало 21. септембра, али је 2006. одлучено да се саборовање "пресели" у први викенд после Петровдана, да би - током годишњих одмора у завичају - присуствовали и мештани који се налазе на раду у иностранству.