Еколози Врбаса траже рампу за депонију

З. РАЈИЋ

уторак, 16. 07. 2019. у 14:02

Еколози Врбаса траже рампу за депонију

Гомиле отпада претња по здравље / Фото ЈКП "Комуналац"

Комуналци у Врбасу очистили депонију грађевинског материјала, а Еколошки покрет незадовољан, тражи да се она затвори: Нажалост, сведоци смо тога да се на ову депонију одлаже и комунални отпад

ЈКП "Комуналац" у Врбасу уредило је ових дана депонију грађевинског материјала на крају Улице Миливоја Чобанског, у Старом Врбасу, надомак некадашњег "Мепола". То је трећа овогодишња акција чишћења сметлишта намењеног искључиво за земљу и грађевински отпад. Санација је обављена по налогу општинске инспекције, којој је Еколошки покрет Врбаса (ЕПВ) поднео захтев да хитно затвори ову депонију.

- Нажалост, сведоци смо тога да се на ову депонију одлаже и комунални отпад. Свако ко на овом простору избаци отпад који није грађевински треба да има на уму да су овде смештени угоститељски објекти, куће и баште, и да у овом делу насеља одрастају малишани који имају право на здраву средину - рекао је пословођа у ПЈ "Чистоћа" Младен Павловић.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Захвалница за помоћ

Еколози су предложили да се кроз грађевинску депонију, раширену на 20.000 квадратних метара, прокопају два канала, која би омеђила пољски пут и обезбедила његову проходност до њива, што би представљало и физичку баријеру за избацивање смећа.

- Сматрајући да је решење за овај локалитет примењиво и не превише скупо, а у датим околностима довољно ефикасно, упозорили смо инспекцију на њену одговорност у случају наставка гомилања отпада на том простору - казао је председник ЕПВ Ратко Ђурђевац.

Он је нагласио да ће, ако инспекција не буде реаговала на захтев еколога, бити укључено правосуђе.


КАЗНЕ СЕ НЕ ПРИМЕЊУЈУ

ЂУРЂЕВАЦ је истакао да су еколози опоменули инспекцију и локалну самоуправу да се ништа не чини на надзору и примени казнене политике за несавесно одлагање смећа и да је едукација грађана скромна и неефикасна.

- Сарадња локалне самоуправе са активним грађанима, вољним да помогну, готово да не постоји - указао је Ђурђевац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације