Валволин и званично преузео ФАМ

С. БАБОВИЋ

уторак, 16. 07. 2019. у 09:46

Валволин и званично преузео ФАМ

Председник Вучић у Крушевцу пре пет месеци / Фото С. Бабовић

Реализован уговор потписан 24. фебруара, о продаји дела имовине Фабрике мазива у Крушевцу. Радници добили отпремнине, па поново конкурисали за посао

КОМПАНИЈА компанија "Валволин", односно њено зависно предузеће "Елис ентерпрајзис ист" д.о.о. је званично преузело погоне Фабрике мазива (ФАМ) у Крушевцу - на основу уговора о продаји дела имовине који је потписан 24. фебруара. Обављена је и уговорена трансакција од 9,5 милиона евра.

Генерални директор ФАМ Јелица Ђуровић Петронијевић прецизира да је "Валволин" постао власник земљишта, објеката, опреме и нове локације, а преузима и тржишну позицију.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПЛУС НОВОСАДСКЕ ТОПЛАНЕ: Од вишка у инвестиције

- Нови власник је запослио више од половине бивших радника. Готово сви од око 200 запослених су најпре искористили социјални програм који је подразумевао исплату 400 евра по години радног стажа, а потом су код новог послодавца конкурисали за посао. Примљено је више од 120 људи који су добили стални посао, али не преко агенције - објашњава Ђуровић Петронијевић.

У ФАМ напомињу и то да чине све како би било збринуто што више људи, а надају се и да ће чувена светска компанија наставити са инвестицијама које би требало да доведу до отварање нових радних места.

- Улагаћемо и задржати бренд ФАМ. Направићемо комбинацију "Валволинове" снаге и овдашњег наслеђа - најавио је потпредседник компаније Дијего Бредони приликом потписивања уговора и захвалио Влади Србије на сарадњи...

Фабрика мазива, у чијем су власништву остали седиште фирме у центру града, те две локације у околини Крушевца, наставиће да постоји као правно лице и предстоји јој реализација Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР), што подразумева и намиривање дуговања према повериоцима која су премашивала 150 милиона евра. Иако је Фабрика мазива била једна од најуспешнијих у Србији и само лане остварила приход од милијарду и 740 милиона динара, дугови наслеђени из лоше приватизације 2007. су са каматама постали превелико оптерећење.

Детаљ из погона


СТАВ

- ДЕО радника који није прешао у "Валволин" ће бити ангажован у остатку ФАМ, за рад у призводњи на такозваној старој локацији - каже председник Самосталног синдиката Радица Јовановић, уз напомену да је све могло и боље, и другачије...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Женска мисија из иностранства

ЗАВИДНА ПРОИЗВОДЊА

ГОДИШЊА реализација у ФАМ износи око 10.000 тона, са палетом од 550 производа у 1.200 паковања. Трећина робе се извози у ЕУ и земље региона, а фирма је присутна и на тржиштима Русије и Африке. Удео на домаћем тржишту премашује петину, с обзиром на то да је ФАМ снабдевач већине јавних предузећа из области енергетике, друмских и железничких превозника, Војске, Полиције... Уз помоћ Министарства привреде је отворен и модеран погон за производњу антикорозивних, те средстава за одмашћивање и чишћење, у шта је уложено милион евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације