Сви зa спас Газивода

М. НИЋИФОРОВИЋ

уторак, 16. 07. 2019. у 07:54

Сви зa спас Газивода

Неискоришћени туристички потенцијал

Челници Новог Пазара, Тутина и Рожаја уједињени у заштити хидроакумулације. Највише смећа стиже Ибром, па еколози имају пуне руке посла

ПОСЛЕ потресних слика језера Газиводе преплављеног смећем, које су овог пролећа обишле Србију и свет, на иницијативу Регионалне агенције за развој Санџака (СЕДА), у Тутину су се састали председник ове општине Кенан Хот, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и начелник општине Рожаје Ејуп Нурковић. И, заједнички су тражили спас од даљег загађења Рибарићког језера (Газивода), које, како истичу многи у овом крају, озбиљно угрожава овај бисер природе и још недовољно искоришћени туристички потенцијал.

- Већ смо се договорили о неким мерама и одмах ћемо приступити њиховој реализацији. Један од првих корака ће бити постављање специјалних брана које ће спречавати да смеће из околних притока стигне до језера, а дефинисан је и читав низ краткорочних, односно дугорочних потеза, који неће дати резултате ако се овдашњи људи не одазову нашем апелу и не престану да одлажу смеће поред језера и околних речних токова - каже домаћин сусрета, председник Општине у Тутину Кенан Хот.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Укинута ванредна ситуација у Краљеву

А највише отпада у језеро Газиводе стиже Ибром - из правца Рожаја и Тутина, па су се минулог пролећа формирале многе депоније. Захваљујући риболовцима, еколозима, добровољцима и разним волонтерским удружењима, део пластичног отпада је уклоњен, а део се још уклања. У плану је и набавка чамаца на којима би константно дежурали "чистачи", који би језеро штитили од прилива већих количина смећа.

Челници локалних самоуправа за истим столом / Фото Радио 100+

Иначе, акумулација језера Газиводе се користи за наводњавање дела Косова и Метохије, те водоснабдевање и покретање косовских термоелектрана.

Рибарићко језеро затрпано отпадом

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације