Помажући село, чувају корене

С. М. ЈОВАНОВИЋ

14. 07. 2019. у 20:50

Помажући село, чувају корене

КУД Уровица, Фото С. М. Јовановић

Одржани 14. културно-забавни "Дани дијаспоре" у Уровици, код Неготина. Од 2.600 мештана, у иностранству живи и ради најмање две хиљаде

МЕСНА заједница Уровица и Европско удружење пријатеља Уровице организовали су 14. по реду "Дане дијаспоре". У центру Уровице, једног од највећих села у општини Неготин, окупили су се мештани, али и гости из суседних села и општина, да увеличају манифестацију коју заједно организују матица и дијаспора.

- Чувајући ову манифестацију, чувамо себе, своје порекло, своје корене и свој идентитет. Народно стваралаштво је у темељу сваког од нас, а данас сви ми заједно чинимо тај темељ јачим и снажнијим - рекао је Љутица Јанковић из Европског удружења пријатеља Уровице из Беча отварајући 14. "Дане дијаспоре".

Прочитајте још - Да се сачувају шаре ћилима

Уровица, иначе, има 2.600 мештана, а процена је да их у иностранству живи бар две хиљаде. Зато им је, како кажу, важно да везу са завичајем одрже и кроз овакве смотре.

- Сматрам да су овакве манифестације неопходне не само зато што се тако чувају наша културна традиција и наслеђе - што је значајно, пре свега, за младе нараштаје - већ и зато што се на њима окупљају сви мештани, што такође показује да село живи - каже Јовица Станојевић, члан управе Европског удружења пријатеља Уровице, али и КУД "Стеван Мокрањац" у Бечу.

Уровичани на привременом раду, од којих само у Бечу живи више од 400 домаћинстава, нису заборавили свој завичај, па годинама организују забаве са којих сав приход донирају за добробит села.

- Последња акција вредна око 30.000 евра била је намењена куповини трактора и потребних плугова за чишћење снега, као и за изградњу гараже. Трудимо се да допринесемо бољем и квалитетнијем животу мештана, па смо тако до сада реновирали Дом културе, цркву, изградили игралиште за децу у центру села, школи донирали компјутере, а помажемо и фудбалски клуб у селу - додаје Дејан Дидић из управе Европског удружења пријатеља Уровице.

Љутица Јанковић

"Дани дијаспоре" у Уровици су прилика и да се матица и дијаспора састану и разговарају о будућим акцијама.

- Захваљујући Европском удружењу пријатеља Уровице и разумевању локалне самоуправе, финансирани су неки од значајних пројеката у селу. Прошле године је уграђен филтер за водовод, чиме смо решили вишегодишњи проблем водоснабдевања у селу - каже Драгослав Гуџугановић, одборник Скупштине општине из Уровице и потпредседник Савета месне заједнице.

ФОЛКЛОРИ

Позиву организатора за ново дружење у једном од највећих села општине Неготин одазвали су се фолклорни ансамбли "Бранко Цветковић" из Београда, "Флоричика" из Јабуковца, "Воја Чурић" из Кобишнице, домаћини из Уровице са својим дечјим и старијим групама, али и вокални солисти и мајстори на народним инструментима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације