ПОРЕД житеља Стрмостена, код Деспотовца, правом мосту преко реке Ресаве ће се највише обрадовати бројни туристи који ће убудуће лакше стизати до локалитета Лисине и водопада Бук. Лакнуће, кажу, и возачима тешких камиона који са планине Бељанице извозе грађу и огревно дрво.

Извођач радова је фирма "Баувесен" из Лазаревца, која је већ уклонила монтажни мост који је Војска Србије - још пре деценије - била уступила на коришћење, па је направљен алтернативни прелаз преко реке, да саобраћај на овој деоници не би био обустављен.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Због трулог моста остају без туриста


- Осовина ће бити на истом месту, али ће нови, бетонски мост бити знатно шири, са две коловозне траке од по 275 центиметара, па ће возила коначно моћи и да се мимоилазе. Биће ту и по две пешачке стазе, а конструкција од укупно 35 метара ће бити постављена на осам великих шипова који ће "ићи" и до 12 метара у дубину - каже помоћник председника Општине у Деспотовцу Никола Милошевић, најављујући да ће, у сарадњи са ЈП "Србијаводе", по 35 метара узводно и низводно, корито и обала реке бити обложени цементним малтером.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Деспотовац: За бољи живот 630 милиона


- Коначно ћемо имати прави прелаз. До шездесетих година прошлог века смо газили реку или скакали преко брвна. Онда су шумско газдинство "Јужни Кучај" и Месна заједница изградили бетонски мост, али га је поплава руинирала, па је Војска поставила монтажни објекат који је, међутим стварао толику буку, да смо се листом будили када ноћу туда наиђе какав камион - каже Станиша Петровић из Стрмостена.

Станиша Петровић


ПРИСТУПНИ ПУТ

ВЛАДИНА Канцеларија за управљање јавним улагањима ће у изградњу моста који би требало да буде завршен до краја октобра издвојити 39 милиона динара, а локална самоуправа је била задужена за израду пројектно-техничке документације. Милошевић каже да ће бити асфалтиран и приступни пут са обе стране дуг 60 метара, јер ће мост бити знатно шири од постојеће саобраћајнице.