ПОДАЦИ градског Секретаријата за привреду показују да је број запослених у Нишу на крају 2018. достигао број од 79.285, што је највише током последње деценије, али забрињава то што је исти орган објавио да је забележен пад индустријске производње за три и по одсто. Ипак, помака у Нишу има, о чему сведочи повећање просечне зараде која је лане - са 40.000 у 2016. - "скочила" на 46.000 динара.

- Податке добијамо од Завода за статистику и НСЗ, али их ми не обрађујемо, већ само објављујемо - каже Драган Карличић, секретар Секретаријата за привреду Града Ниша. - Чињеница је да по први пут имамо више захтева привреде за запошљавање на основу неких од програма за које су новац обезбедили локална самоуправа и НСЗ. Ове године смо, чак, тај буџет повећали за десет милиона, па ће радно ангажовање бити подржано са укупно 50 милиона динара. Притом, не рачунамо субвенције државе иностраним инвеститорима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Ђорђевић: Забрана запошљавања биће укинута 1. јануара

Карличић, уз напомену да је потражња за радницима неспорна чињеница, објашњава и то да - не запошљавају само странци, већ и домаћа предузећа, мала и велика.

А, информацију о паду производње тумачи директор Привредне коморе Ниша Александар Милићевић, који каже да они "покривају" територију чак три округа.

- Отуда и забуна, јер је неко неспретно издвојио податке само за град Ниш, иако се индекс производње никада не израчунава на тако малом узорку. Исту методологију користе и у Европској унији, па податак о паду производње у Нишу није тачан - закључује Милићевић.