ИНСТИТУТ за онкологију Војводине у Сремској Каменици ускоро ће добити два линеарна акцелератора и скенер, најновије апарате за лечење пацијената са најтежим болестима.

То су потврдили министар здравља Златибор Лончар и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић, приликом посете тој здравственој установи, у којој су у току грађевински радови на проширењу капацитета за зрачну терапију.

- Унапређење положаја оболелих од карцинома један је од најважнијих циљева Министарства и свих оних који се баве здравством у Србији - истакао је Лончар.

У последње време, како је навео, купљено је и опремљено више од десет акцелератора, тако да те најсавременије апарате за радиотерапију, осим Београда и Каменице, имају и болнице у Нишу, Кладову и Крагујевцу.

Прочитајте још - Апарати "укидају" листе чекања

- Обећано нам је да ће радови у Сремској Каменици бити готови до краја новембра, што значи да би већ до краја ове године могли да почну да раде, чиме ће бити испуњени сви услови да идуће године у овом Институту не буде више листи чекања за зрачну терапију - нагласио је министар.

Покрајински секретар за здравство је напоменуо да је то највећа инвестиција коју заједно остварују Покрајина и Министарство здравља.

- Након завршетка овог пројекта, на територији Војводине имаћемо шест линеарних акцелератора, чиме ће бити задовољен светски стандард од једног апарата на 300.000 становника - објаснио је Гојковић.

ИНВЕСТИЦИЈЕ

У НАБАВКУ и опремање два нова линеарна акцелератора и скенера и изградњу смештајних капацитета уложено је укупно више од 6,5 милиона евра. - Претходних неколико година смо изградили и Онкологију 2, Центар за икс нож и Центар за гама нож. Резултат свега тога јесте знатно бољи положај онколошких пацијената у Србији - рекао је министар Лончар.