ЗАПАДНОМ Моравом и даље пливају масне или нафтне мрље, не само код Градског стадиона, већ и узводно од бране у Парменцу, али загађивачи још нису познати.

Ипак, градоначелник Милун Тодоровић је донео одлуку да брана код Градског стадиона не буде затворена, односно да отварање купалишне сезоне на Морави сачека док Завод за јавно здравље (ЗЗЈЗ) не саопшти да је купалиште безбедно за посетиоце.

У међувремену, ЗЗЈЗ из Чачка је саопштио да, због најављеног чишћења река Лупњаче на месту њеног уливања у Западну Мораву од 24. јуна до 9. јула, нису обављене иначе редовне лабораторијске анализе површинске воде на локацијама код компаније "Слобода", 50 метара испод улива Лупњаче, код СЦ "Младост".

Прочитајте још - НЕОБИЧНА БОЈА РЕКЕ ИЗАЗВАЛА ПАНИКУ: Грађани у страху, на помолу еколошка катастрофа? (ФОТО)

- У присуству шефа Градског штаба за ванредне ситуације и директора Спортског центра, констатовано је да још траје чишћење корита и обала река, те да су у рукавцима Западне Мораве уља и масти формирали филм на површини - саопштено је из овдашњег Завода за јавно здравље.

Истичући да се појава масти на површини реке подударила са термином репарације бране у Парменцу, градоначелник Тодоровић је проценио да нафтна мрља која се појавила узводно од бране, у Парменцу, долази од неког другог загађивача.


Градоначелник Тодоровић (лево) са сарадницима Фото В. Илић

НЕМОЋ

ПОМОЋНИК градоначелника задужен за заштиту животне средине Мирјана Ђоковић каже да Чачку недостаје водни инспектор, јер је најближи у Рашком округу.

- Наш инспектор за заштиту животне средине је надлежан само за управљање отпадом, а не и за водотоке, па нам је преостало једино да јединица Цивилне заштите критично место третира апсорбентом који смо добили од ЈП "Србијаводе" - објашњава Мирјана Ђоковић.