МЕСНА заједница у Љубичевцу, крај Кладова, коју зову и европским местом, јер чак 90 одсто мештана живи и ради у иностранству, са Месном организацијом инвалида рада и пензионера, те клубом "Тимок 98", из данског Хилерода, организовала 28. Сабор дијаспоре.

У програму је било заступљено више од 250 учесника из Бугарске, Румуније, али и из Доњег Милановца, Неготина, Новог Сипа, Тополнице, Јасенице, а Сабору је присуствовало и више од хиљаду посетилаца из читаве Тимочке Крајине. Нису изостали ни гастарбајтери из Данске, Аустрије, Немачке...

- Култура не познаје границе и, мада говоримо различитим језицима, исто волимо своје корене. Жеља нам је да потомцима покажемо како имају где да се врате или да инвестирају - каже Љубомир Гушатовић, који је председник Савета МЗ, први човек српско-данског удружења "Тимок 98" и идејни творац овог традиционалног окупљања.

Прочитајте још - САБОР КОЛА СРПСКИХ СЕСТАРА: Спремне сваком да помогну

А, Сабор у Љубичевцу је карактеристичан и по томе што се - уз крајинску лепотицу - бира и најлепша дама Крајине, па је ове године, у категорији од 36 до 65 година, победила Ђердана Ђорђевић из Доњег Милановца, испред Тамаре Царановић из Тополнице и Валентине Антонове из Мајор Узунова у Бугарској. За крајинску лепотицу је изабрана Милица Војводановић из Јасенице код Неготина, а издвојиле су се још Марина Јоновић из Брзе Паланке и Александра Николић из Црнајке.

Мис шарма је Милена Златић из Црнајке, мис фризуре Тамара Дурановић из Новог Сипа, а титулу најлепше чланице фолклорних ансамбала који су учествовали на овогодишњем Сабору је понела је Кристина Петровић из Доњег Милановца.

Марија Корова из Тарњана у Бугарској је најбољи инструменталиста, а Јелица Марјановић из Бора, која је наступала за КУД "Аматер" из Тополнице - најбољи вокални солиста.

ФОЛКЛОР И - ВАШАР

НАЈБОЉИ фолклораши су из ансамбла "Дунав" у румунској Свињици, КУД "Живорад Петровић Дудић" из Јасенице је награђен за најлепшу ношњу, а вокално фоклорној групи "Олтенаси си Олтенцуте" из Турн Северина је припало специјално признање за извођење изворних песама.

Уз богат програм, који се одвијао на централној бини, те наступ Јелене Гербец и Кристине Нине Јовановић, уз Грандове звезде, посетиоциме је занимао и својеврстан Сабор занатства чији су учесници понудили сувенире, традиционалне инструменте, рукотворине од дрвета, накит, али и мекике, воће, вина и домаће ракије.