УПЛЕТЕНИХ руку у српско коло, представници свих ансамбала, учесника Међународног фестивала фолклора "Вршачки венац" традиционално су затворили ову светковину игре, традиције и толеранције, која је одржана у Вршцу 22. пут. То је био тренутак који је публика наградила највећим аплаузом, јер су и Колумбијци и Индонежани за кратко време научили компликоване кораке, одајући тако почаст домаћинима.

Претходна три дана око 500 учесника из седам земаља, са чак четири континента, проносило је богатство културне баштине свог краја, шаренило ношњи и разноврсност музике и инструмената. Били су то афирмисани ансамбли из Грчке, Бугарске, Румуније и Србије, као и српски КУД из Канаде, док су дах егзотике донели управо гости из Колумбије и Индонезије.

Прочитајте још - Цела Србија заиграла колце (Фото)

Са посебном емоцијом наступали су и наши сународници из Канаде, који су први пут у четири деценије дугој историји КУД "Стеван Синђелић" играли у отаџбини.

- Наше друштво је највеће у Северној Америци при црквеној општини. Бројимо преко 250 активних играча. Пресрећни смо што смо добили прилику да се представимо домаћој публици - каже Дамјан Нинковић, Србин из Канаде.

Један од најстаријих фолклорних фестивала у Србији и старој Југославији, годинама успева да у Вршац доведе атрактивне ансамбле из целог света. Сада им проходност даје и чланство у ЦИОФФ, интернационалној организацији фестивала при Унеску.