ИАКО је пре скоро месец дана Скупштина града Суботице једногласно одлучила да звање почасни грађанин припадне књижевнику Данилу Кишу, градски парламент је у четвртак дискутовао о повлачењу ове одлуке. Предлог опозиције, која је стала на страну Кишове тестаментарне заступнице Мирјане Миочиновић, није усвојен јер је 40 одборника било "против" а шест "за".

Подсетимо, непосредно по доношењу одлуке о додели звања почасни грађанин Данилу Кишу у јавност је стигло отворено Мирјане Миочиновић, која је затражила да се она повуче а свој захтев објаснила да је "моралне, уметничке и идеолошке природе".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Враћен дуг Данилу Кишу

- Гласали смо за одлуку јер смо мислили да је Градска управа тражила сагласност писмо Мирјане Миочиновић да се звање почасни грађанин додели Данилу Кишу - објашњава свој потез Јене Маглаи, председник одборничке групе Покрет за грађанску Суботицу, која је предложила повлачење одлуке. - Када смо видели да то није учињено, тражили смо да се поништи одлука. Скупштина града не треба никоме да намеће звање које неко не жели, без обзира од кога је дошао предлог. Скупштина града или предлагач требало је претходно да прибави сагласност правне следбенице за доделу тог звања, као што је то Градска управа учинила пре неколико година када се мењао назив Фондације "Фокус" у "Данило Киш". Ако су тада знали шта треба да се ради, не знам зашто су сада то пропустили.

Одборници из редова владајуће већине захтевали су од предлагача да им покаже доказ да је Мирјана Миочиновић законска тестаментарна наследница Киша и подсетили на раније покушаје да се Град одужи писцу, који су завршили фијаском.


- Претходни сазиви градске власти желели су да једна улица носи име Данила Киша, али је један члан комисије која је о томе одлучивала био против, тврдећи да је Киш био плагијатор. Комисија је то прихватила здраво за готово и предлог је одбијен, те је двадесетак наших суграђана, револтираних овом одлуком, код споменика Данилу Кишу направило живу улицу. Њима је тада обећано да ће трг добити Кишово име, али ни то није урађено - подсетио је Немања Симовић, члан Градског већа за спорт и омладину. - Жао ми је што је једна добра, здрава и потребна иницијатива исполитизована. Не желимо да објавимо књигу са делима Данила Киша па да нам је потребна сагласност, већ желимо да се доделом звања почасни грађанин одужимо великом књижевнику који је рођен у нашем граду.