НОВИ Сад свој статус Европске престонице културе 2021. године потврђује многобројним активностима, посебно од освајања те престижне титуле, па се у том погледу наставља и лепа пракса давања назива улица и других делова града по истакнутим уметницима.

Тако су се стекли сви неопходни услови да ускоро прилазни плато испред Музичко-балетске школе која је у изградњи на Лиману, буде назван по оперској певачици Меланији Бугариновић (1903-1986), док ће две улице у насељу Мали Београд - Велики рит носити имена песника Миодрага Павловића (1928-2014) и музичара Игнаца Шена (1958-2017).

Бугариновићева је рођена у Белој Цркви, а после школовања у Темишвару, ступила је у Београдску оперу 1930. године, у којој је редовно наступала до 1966. У том раздобљу била је неколико година и првакиња Државне опере у Бечу.

- Гласом изузетне лепоте, са ретком музикалношћу и глумачком изражајношћу, тумачила је више од 70 оперских улога - наведено је у образложењу надлежне комисије, који упућен Скупштини града ради изјашњавања на седници у понедељак, 15. јула.

Прочитајте још - Живот посвећен уметности и култури

Оперска дива је, негујући успомену на своју рано преминулу ћерку Мирјану Калиновић, истакнуту оперску уметницу, уговором о поклону граду 1978. године основала фонд за унапређење вокалне уметности младих у Новом Саду, из којег се дају стипендије и организују манифестације младих уметника у области озбиљне музике.

Меланија Бугариновић Фото Архива ВН

Име Миодрага Павловића, српског књижевника, песника и есејисте, академика САНУ, рођеног у Новом Саду, понеће једна улица у насељу Мали Београд.

- Био је један од најутицајнијих песника послератне српске књижевности. Његова поезија и есеји објављени су на свим европским језицима и на неколико оријенталних - стоји у образложењу предлога.

У истом делу града улицу ће добити и пре две године преминули Игнац Шен, виолиниста, примаш, композитор и концертмајстор.

- Још као шеснаестогодишњак, након аудиције, постаје члан Великог народног оркестра Радио Новог Сада, данас РТВ, а својој матичној кући остао је веран до пензионисања.


Игнац Шен Фото РТВ

Како је предвиђено законским прописима, сагласност на те предлоге решења градске комисије дао је и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу.

ПИСАЦ, БАЛЕРИНА, МУЗИЧАРИ...

СПОМЕНИКЕ су последњих година у Новом Саду добили писци Лаза Костић, Јаша Томић и Васа Стајић, балерина Марина Олењина и музичар Јаника Балаж. Постављена је и биста Узеира Хаџибејлија, азербејџанског композитора.

СТИХ Миодраг Павловић

КУСТОСИ

ПРЕДЛОГ за назив новог платоа дао је Управни одбор Фонда "Меланије Бугариновић и ћерке Мирјане Калиновић Калин", а нове називе двеју улица предложила је група кустоса Музеја Војводине.