У ИШЧЕКИВАЊУ исхода кривичне пријаве поднете против директора Катастра у Врбасу због, како тврде, незаконитог преписивања задружне имовине на приватну фирму, акционарима АД "Змајево" у Змајеву стигло је обавештење Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду да Општина није поступила пристрасно у поступку повраћаја задружне земље.

Бивши радници предузећа "Змајево" и садашњи чланови ЗЗ "Змајевчани" траже да се врати 612 хектара задружних парцела одузетих приватизацијом АД "Змајево" 2004. Они истичу да сметњу прави локална самоуправа, која упорно одбија да донесе одлуку о враћању земље "Змајевчанима", игноришући налоге Министарства финансија, као другостепеног органа у том поступку. Задругари су зато затражили да се преиспитају "блиске везе" купца АД "Змајево" и Општине Врбас, с обзиром на то, да је нови поседник змајевачких њива поклонио општини аутомобил.

- Тужилаштво је утврдило да у конкретном случају нема елемената кривичног дела - наведено је у одговору Посебног одељења за сузбијање корупције ВЈТ, који је потписала заменица јавног тужиоца Соња Марић.

Прочитајте још - Цеде паре са сувих ораница

То возило Општина је касније предала полицији у Врбасу.

- Немамо ништа против донације, али сумњу изазива то што је Општина досад трипут добијала налоге Министарства финансија да обнови поступак за враћање задружне земље, а то није учинила, него се нови власник њива АД "Змајево" сваки пут жалио Управном суду - наводи Веселин Мухадиновић, председавајући Удружења мањинских акционара АД "Змајево" и председник Савеза удружења акционара Војводине.

ДП "Змајево", са укупно 2.200 хектара ораница, продато је за 140 милиона динара. Задружна земља, истичу акционари "Змајева", по закону није смела да буде приватизована.

- Тих 612 хектара узето је на основу писане изјаве директора АД "Змајево", уједно и члана конзорцијума купаца, да је то власништво предузећа, што је директор Катастра у Врбасу прихватио, иако се не помињу у купопродајном уговору - нагласио је Мухадиновић.


Акционари АД "Змајево"

Према његовим речима, нелегално преписивање задружне земље у Катастру толико је очигледно, да може да се реши за један дан, а предмет "лежи" у тужилаштву већ пет месеци, због чега акционари страхују да се намерно одуговлачи и "гура ка застаревању".

ПОЛИЦИЈА ОБАВЉА РАЗГОВОРЕ

ЗАМЕНИК вишег јавног тужиоца у Новом Саду Радивој Каћански рекао је за "Новости" да је предмет по кривичној пријави змајевачких акционара против директора Катастра у Врбасу у фази прикупљања обавештења, које је затражено од УКП - Одељења за борбу против корупције.

- Полицији је наложено прибављање релевантне документације и обављање разговора са онима који могу имати одређена сазнања од значаја за поступак - казао је Каћански.