ЗАВИЧАЈНИ музеј из Параћина у атару села Бошњане обавља обимна заштитна археолошка ископавања на траси будућег гасовода "Турски ток". Пројекат на локалитету "Кључ" се реализује уз надзор крагујевачког Завода за заштиту споменика културе, а учествује екипа од десетак стручњака из Параћина, Јагодине и Крагујевца које предводи археолог и директор Завичајног музеја Бранислав Стојановић.

- Пре изградње гасовода, констатовано је постојање артефаката, па ископавања и заштиту, посредством Завода из Крагујевца, финансира извођач радова - прецизира Стојановић.

А налази потврђују да се ради о локалитету из старијег гвозденог доба, из периода око хиљаду година пре нове ере. Већ су пронађени фрагменти керамике из старијег гвозденог доба, делови камених алатки, животињске кости... Ископавања ће трајати 30 радних дана, а - с обзиром на то да кише често прекидају посао, завршетак радова се очекује до краја јула.

Прочитајте још - Бронзано доба испред "Лидла"

Археолошка истраживања су, иначе, нарочито током последњих неколико година, постала значајан сегмент рада параћинског музеја који је на сличан начин обавио истраживања и заштиту културног блага на терену који је касније постао локација маркета "Лидл" у граду на Црници.

Стојановић са сарадницима

ДРЕНОВАЦ

ПАРАЛЕЛНО са обимним послом у Бошњану, трају и радови на неолитсаком налазишту код села Дреновац, где Археолошки институт из Београда - уз подршку параћинског музеја - обавља конзервацију испод балона, а у екипи и стручњаци из Бугарске.