ОДБОРНИЦИ Скупштине града у Пожаревцу су усвојили Одлуку о новој мрежи основних школа, која предвиђа укидање наставе у Маљуревцу и Набрђу. Претходна одлука, донета у марту ове године, предвиђала је гашење осам сеоских школа, али су се родитељи и мештани побунили, па је она опозвана иако није ни ступила на правну снагу.

Наиме, Министарство просвете је одлучило да првобитну одлуку не усвоји, па је донета нова. Уколико она буде прихваћена, ђаци из Маљуревца ће ићи у Брадарац, а ђаци из Набрђа у Трњане.

Драган Тошић, председник градске Комисије за израду предлога Одлуке о мрежи јавних предшколских установа и основних школа, сматра да првобитну одлуку није требало мењати.

- До 18. марта су локалне самоуправе имале законску обавезу да направе нову мрежу школа и предшколских установа, али неке то ни до данас нису урадиле. Наш предлог нове мреже је био одличан и похваљен је у Министарству, али на крају није прихваћен јер су потписиване петиције - истакао је Тошић.

Основне школе у Маљуревцу и Трњану требало би да престану са радом због малог броја ученика. Наиме, у њима би од 1. септембра наставу похађала само четири, односно три ђака - од првог до трећег разреда - док у четвртом не би било ниједног.

Прочитајте још - ПОЖАРЕВЉАНИ "ГЛАНЦАЈУ" ДВЕ ОБРАЗОВНЕ УСТАНОВЕ: До 1. септембра школе као нове

С обзиром на то да се нова одлука односи само на ове две школе, неће доћи до затварања осталих шест, као што је првобитно планирано: у Пругову, Речици, Бубушинцу, Братинцу, Берању и Касидолу.

Одборници Скупштине града у Пожаревцу

Осим Одлуке о новој мрежи школа, одборници су усвојили и Одлуку о избору новог члана Градског већа за ресор просвете, јер је Весна Пејић недавно поднела оставку. На њено место је изабран Томица Стојановић (СНС), досадашњи директор ОШ "Божидар Димитријевић Козица" у Брадарцу.

Такође, одборници су усвојили и одлуку да се из градског буџета ЈП "Љубичево" - у оквиру којег ради позната ергела - доделе субвенције у износу од готово 36 милиона динара.

ЂАЦИ

НОВА мрежа школа и предшколских установа на подручју Пожаревца је осмишљавана због све мањег броја основаца којих је 1992. било 8.100, а данас тек око 5.700. Пребацивање у веће школе је планирано и због намере да сва деца имају исте услове за учење и ресоцијализацију, кроз дружење са вршњацима.