СУБОТИЧКА СИНАГОГА: За пола године 10.000 посетилаца, Орбан у првом реду

Ј. ЛЕМАЈИЋ

среда, 10. 07. 2019. у 13:45

СУБОТИЧКА СИНАГОГА: За пола године 10.000 посетилаца, Орбан у првом реду

У суботичкој Синагоги, премијер Мађарске у публици / Фото Панон ТВ

Највише посетилаца долази из Мађарске, којима је посета Синагоги укључена и у туристичке аранжмане

ЗА пола године, откако је отворила врата за туристе, суботичку Синагогу посетило је више од 10.000 посетилаца из наше земље и разних крајева света. Међу њима су и стране делегације, премијер Мађарске Виктор Орбан, глумица Сека Саблић и многе друге личности из јавног живота Србије и суседне Мађарске.

- Од 20. јануара, када смо отворили Синагогу, није прошао ниједан дан да je неко није посетио - каже Тивадар Бунфорд, председник УО у Фондацији "Суботичка Синагога", која управља објектом. - Највише посетилаца долази из Мађарске, којима је посета Синагоги укључена и у туристичке аранжмане, било је доста посетилаца из Хрватске, Румуније, много школских екскурзија, индивидуалних и туристичких група. Такође, имали смо и посете страних делегација, што значи да је Синагога постала незаобилазна дестинација.

У "Ноћи музеја" више од 5.000 Суботичана похрлило је у Синагогу, док је у "Ноћи сецесије" било је више од 1.000 посетилаца, а исто толико их је уживало и у концерту светски познате оперске певачице Ерике Миклош и Симфонијског оркестра Сегедина, на ком је уживао и премијер Мађарске Орбан.

- Досад нисмо видели да је неко отишао разочаран, а многи долазе по неколико пута да би видели њене живе боје, ту велику куполу која обликом подсећа на шаторе изабраног народа и наравно мађарску сецесију која је пуна симбола и нежности какву нема ниједан други објекат - додају у Фондацији. - Дешавало нам се и то да људи дођу, седну и читају књигу, јер је Синагога за њих место мира.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Суботичка синагога отворена за туристе

Подсетимо, изграђена је пре више од века, према пројектима Марцела Комора и Дежеа Јакаба, а обновљена средствима Владе Србије и Мађарске. Суботичка Синагога је друга по величини у Европи, одмах после будимпештанске. Централна купола је висока 40 метара, у приземљу има 850, а на галерији 550 места. Када је изграђена, давне 1902, у њу је за Шабат долазило 4.000 људи, а улазили су они који су купили место.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Вучић: Величанствена Синагога за молитву, учење и окупљање; Орбан: Обнова шаље поруку сарадње и толеранције (ФОТО) 

РАДНО ВРЕМЕ И КАРТЕ

ВРАТА суботичке Синагоге отворена су за посетиоце од уторка до петка, од 10 до 18 часова, а суботом и недељом од 10 до 14 часова, док је понедељак нерадни дан. Улаз за децу до 10 година је бесплатан, за децу од 10 година, студенте и пензионере кошта 150 динара, а за одрасле 250 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Siroma jevrejčići

10.07.2019. 15:02

Obnovljena sredstvima Vlade Srbije i Mađarske, a onda oni naplaćuju da uđeš i još teraju kojekakve da organizuju ekskurzije. Eto i u Zemunu smo im vratili sinagogu za džaba koju su oni pre rata prodali za debele pare.