ВАЈАР Јован Блат из Кикинде, чија је скулптура сове, постављена јесенас на кружни ток на улазу у тај град, незаслужено исмејана, јер неке грађане подсећа на фалус, како је и обећао, урадио је нову фигуру. Нова, велика скулптура у глини изложена је у центру Кикинде, на градском тргу, испред галерије "Тера", али је то њена привремена локација. Како је наговештено из Центра за ликовну и примењену уметност "Тера", где Блат ради, нова џиновска сова можда ће бити постављена на кружни ток, а можда баш поред оне која је поједине посматраче подсећала на мушки полни орган.

- Још нисмо прецизно одредили где ћемо сместити нову Блатову сову - каже вајар, проф. Слободан Којић, директор Центра "Тера".

Блат је одржао обећање да ће направити нову велику скулптуру, која ће изгледом подсећати на сове ушаре, чије је највеће светско станиште управо центар Кикинде. Обећао је да ће се разликовати од оне стилизоване, која је у новембру 2018, чим је постављена на кружни ток, изазвала двосмислене коментаре. Вајар је објаснио да је имао добру намеру када је граду поклонио 2,4 метра високу теракоту, не очекујући да ће неко у скулптури "видети нешто друго".

- Прошле године сам урадио стилизовану скулптуру мужјака сове издуженог, цевастог тела. Фигура није верна копија сове ушаре у природи. Да сам урадио фигуру женке, она би била нижа и шира, али, ипак, великих димензија како би се уклопила у амбијент. Таква не би могла да стане у пећ за печење глине у атељеу "Тера". Зато сам урадио стилизовану фигуру, поштујући техничке могућности. Јасно ми је да свако не разуме савремену уметност - објаснио је Блат за "Новости".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СОВА ИДЕ НА ПОПРАВНИ: Вајар из Кикинде спреман да изради нову скулптуру

На ласцивне асоцијације дела јавности на прошлогодишњу скулптуру нису "на прву лопту" насели ни Којић, али ни локална самоуправа, која ниједног тренутка није тражила од уметника да се измести сова са кружног тока. Напротив.

- Уступљен је простор "Тери" за једно од многобројних уметничких дела, без намере да се бавимо оценом уметничког рада. Већ годинама развијамо веома важан и јединствен пројекат музеја великих скулптура од теракоте и то ћемо чинити и даље - саопштено је тада из Градске управе и тај став је задржан до данас.

Јован Блат, вајар из Кикинде


Градска власт препустиће уметницима "Тере", пре свега директору Којићу, да одлучи где ће коначно сместити нову велику скулптуру од печене глине, рад вајара Јована Блата. Где год да јој буде коначно постоље, грађани се неће бунити, јер су се на ону, на кружном току, сви одавно навикли.

НЕЗГОДАН УГАО И "ФЕЈСБУК"

МОЖДА од ласцивних коментара ништа не би ни било да фотографија сове, снимљена из "незгодног угла" није постављена на званичну Фејсбук-страницу Града Кикинде. Иако је уклоњена чим су почели двосмислени коментари, вест је брзо постала вирална, а Кикинда је доспела у жижу медијске пажње. Несмотреност са скулптурама сове догодила се и пре четири године када је у центар града постављена велика сова од бетона. Због бројних критика, убрзо је измештена крај градске пијаце.