СУШТИНА рада Удружења пословних жена "Авенија" је економско оснаживање српских средина кроз активности жена у циљу нашег опстанка на овим просторима, кроз очување традиције, културе и фолклорног богатства. Зато, осим организовања семинара, сајмова и едукација и пружања помоћи и збрињавања многобројних породица у смислу помоћи да се осамостале, радимо све што је корисно за наше грађане.

Овим речима Гордана Ђорић, председница удружења из Лапљег Села код Грачанице, описује њихов рад, чији је циљ да, пре свега, помажу женама у изолованим српским срединама на Космету.

- Када су Срби 1999. године протерани из свих градских средина и када је на хиљаде нас остало без својих радних места, било ми је јасно да морамо нешто учинити у смислу покретања предузетништва и коришћења сопствених ресурса који су нам на располагању, а то смо једино могли заједничким ангажовањем и удруживањем. Грађани могу да нам се обрате за сваки вид помоћи и за савет, у смислу економског поспешивања и идеја за реализацију пројеката - додаје Ђорићева.

Седиште удружења које ће наредне године обележити 20 година постојања је у Лапљем Селу. Тамо се окупљају и договарају о заједничком деловању и наступима на многобројним сајмовима, саборима и другим манифестацијама где представљају своје производе, ручне радове, традиционална домаћа јела...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ГРАЧАНИЦИ ВРАТИЛИ ЗЕМЉИШТЕ: Спречили ликвидацију и постали власници имовине

- Све то желимо да сачувамо од заборава, попут чувене косовске погаче, посног пасуља, пуњене паприке и неких других јела која су карактеристична за ово поднебље - појашњава Гордана Ђорић.

Изложба ручних радова


Она напомиње да наградама за најбоље предмете са фолклорним мотивима овог краја желе да мотивишу млађе генерације девојака да учествују у изради рукотворина, да се баве плетењем, везом, хеклањем... Управо зато, у склопу "Видовданских свечаности" у Грачаници, ово удружење додељује награде за најбољи хеклани, везени и ткани рад, који се често користи и у производњи хаљина са етно-стилом.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КУТАК ЗА НАЈМЛАЂЕ: Председник општине Грачаница обишао радове на изградњи дечијег парка

- Спој традиције и економског развоја је нешто што нас одржава на овим просторима, за које су чланице нашег и осталих удружења жена везане. Осим тога, бавимо се и хуманитарним активностима, тако да смо до сада спровели многобројне акције помоћи, пре свега болесној и сиромашној деци, али и младим брачним паровима, како би се осамосталили - додаје Ђорићева.

ЗЛАТНЕ РУКЕ ДЕВОЈАЧКЕ

ОВО удружење већ седамнаест година за празник Свете Петке, 8. августа у Лапљем Селу организује манифестацију "Златне руке Косовке девојке".

- Осим што представљамо одевне предмете са етно-мотивима и нациoналну кухињу, заједно са свим учесницама манифестације обилазимо и манастире широм Космета - каже Ђорићева.