СЕЛО Платичево у румској општини, које је последњих неколико година доживело привредни процват, добија нови и лепши изглед и то реализацијом пројекта уређења овог места које броји око 2.500 становника. Локална самоуправа и у овој години издвојила је значајна средства како би се асфалтирале улице, али и уредили паркинг простори, јер у Платичеву, за разлику од многих других мањих места, број становника се повећава. Млади остају на селу, имају где да раде и да се запосле, а то доказује и чињеница да свакодневно на посао одлази близу 500 радника, неки у селу, а већина зарађује плате у оближњој Руми.

- Само у прошлој години у Платичево је уложено преко 15 милиона динара. Од асфалтирања улица, постављања бехатона у центру, па до отварања вртића. Са радовима смо наставили и у овој, где смо овај пут у буџету определили близу четири милиона динара за завршетак уређења паркинг простора, канала за одвод воде, ивичњака - каже Слађан Манчић, председник општине Рума.

А, да су ови послови важни и за мештане, потврђује и Јован Салатић, председник Савета МЗ Платичево, додајући да је овим комплетно реновиран центар села.

- Ово је наставак започетог пројекта од прошле године када смо кроз "партиципативно буџетирање" уређивали центар села. Сада имамо више паркинг места, уклоњени су и неки објекти привременог карактера, па смо добили на функционалности и лепшем изгледу центра - наглашава Салатић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Асфалт до сваког села

За прошлогодишње уређење центра и ове радове, румска локална самоуправе је издвојила укупно 6,7 милиона динара, што је добар показатељ да се равномерно улаже у сва места која гравитирају овој општини.

Слађан Манчић


- Ако не будемо имали фино уређена и развијена села, нећемо имати ни уређен и развијен град. "Жива" села нам гарантују да и град може да живи и да се развија у будућности - оцењује Манчић.

Међутим, нису само ово лепе вести за Платичевце. Фабрика за производњу каблова за белу технику и аутомобиле "Каблекс" у којој ради око 300 радника, проширује свој погон.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - „Каблекс“ отворио фабрику у селу код Руме

- У овој фирми су углавном запослене жене. Како су нас обавестили из "Каблекса", они имају потребу да прошире своје производне капацитете, а самим тим и повећали број радника за сто радних места - најављује Манчић.

ЛАКО ДО КУПЦА

ЗАХВАЉУЈУЋИ магистралном путу који се протеже кроз ово село према Шапцу, сво воће и поврће нађе купце. Због тога мештани и повећавају површине, јер не морају да брину за тржиште.