НА чертанесту годишњицу од увођења стечаја у пољопривредни комбинат "Годомин", десетак бивших радника - поверилаца, због неисплаћених зарада, у понедељак је протестовало глађу испред зграде Председништва Србије захтевајући састанак са преседником Александром Вучићем или премијерком Аном Брнабић.

- Остајемо овде и штрајковаћемо глађу док нас не приме председник или премијерка. Ту је и полиција, пријавили смо протест - каже Витомир Милојевић, један од радника "Годомина".

Иако су намеравали да преноће у Београду, због нарушеног здравственог стања појединих колега, радници су одлучили да се касно поподне врате у Смедерево.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ШТРАЈК "ГОДОМИНОВИХ" РАДНИКА: Гладују на годишњицу


Некадашњи пољопривредни горостас је, када је реч о трајању стечаја, међу српским рекордерима. Агенција за приватизацију је прогласила стечај 8. јула 2005. године, а и даље социјални програм није спроведен, нису исплаћене све зараде са каматама, а неким радницима није повезан стаж. Због тога некадашњи радници комбината годинама на годишњицу стечаја одржавају протесте, а ове године су се одлучили на радикалније потезе.

Од 400 радника који су остали без посла пре скоро деценију и по, неки још имају наду да ће наплатити дуг од овог, некада државног, предузећа. Израчунали су да се сваком раднику дугује 1.500 евра.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕСВАКИДАШЊИ ПРОТЕСТ БИВШИХ РАДНИКА ''ГОДОМИНА'': "Славе" стечај штрајком глађу!

- Много радника је преминуло и није дочекало правду. Ми немамо шта да изгубимо. Ако нам нема помоћи у нашој држави, идемо у Стразбур - одлучан је Милојевић, који предводи овај протест радника.

БРОЈКЕ
* 400 радника остало без посла
* 2005. године проглашен стечај
* 1.500 евра дуг по запосленом

Радници који годинама покушавају да натерају стечајног управника и државу да им исплате зарађено, чак су и сами сачинили предлог закона о жртвама транзиције и предали га Народној скупштини.

Траже неисплаћене камате на зараде, да се инвалидима повеже радни стаж, а њихов предлог је и да се оконча стечај, као и да се намире од непродате имовине.

Од вредније имовине, осим земљишта од близу 1.000 хектара, остало је да се прода подрум вина у Смедереву стар више од једног века. До сада су две лицитације пропале јер није било заинтересованих купаца. Управна зграда комбината, која је такође у стечајној маси, пре два месеца потпуно је изгорела у великом пожару, чији се узрок и даље не зна.


МИЛИОНИ

"Годомин" је некада имао 5.300 хектара земље. Књиговодствена вредност уочи стечаја била је 17,3 милиона евра, а дуг 10 милиона евра. Капитал понуђен на продају износио је 628 милиона динара. До сада је намирено 90 одсто поверилаца.