ДИМ из фабрике камене вуне "Кнауф" у Белом Пољу, надомак Сурдулице, изазвао је у понедељак панику не само код мештана овог села, већ и у читавој Сурдулици. Људи су се уплашили еколошке катастрофе, а многи од њих кажу да у једном тренутку није могло да се дише. Са друге стране, из "Кнауфа" објашњавају како је дошло само до мањег пожара, у коме није било повређених, а спречен је и евентуални негативни утицај на околину и већа материјална штета.

- Око 7.50 у једном од канала система за хлађење дошло је до пораста температуре што је указивало на могући пожар. Надлежни су, поштујући процедуру установљену у оваквим ситуацијама, приступила гашењу ватре. Једна од уобичајених радњи у овим случајевима је и пуштање велике количине воде у сам систем за одвод гасовитих производа сагоревања, што је изазвало појаву велике количине водене паре, која је куљала из димњака. Ситуација је решена око 8.20 - наводе из "Кнауфа" и додају да ће накнадно бити утврђени разлози овог инцидента.

Прочитајте још -Велики пожар у фабрици Фрагмат, гаси га 100 ватрогасаца (ВИДЕО)

Многи Сурдуличани у понедељак ујутру су били шокирани количином белог дима, који је долазио из фабрике. Народни посланик Новица Тончев, изјавио је да је једнако био забринут, али да су му људи из "Кнауфа" потврдили да нема места паници.

- Видећемо шта ће утврдити инспекцијски надзор, како је и да ли угрожена животна средина после овога - каже Тончев за "Новости".

Станојко Станисављевић, представник групе грађана "Удахни дубоко", каже да ситуација није деловала нимало наивно.

- Шокирао нас је призор. Контактирали смо са инспекторком животне средине, па ћемо видети шта ће показати даљи надзор - каже Станисављевић.

ПРОТЕСТ

У жељи да скрену пажњу на забрињавајуће податке о загађености у Сурдулици, стотинак мештана је у мају протестовало у центру места. Из "Кнауфа" су, међутим, демантовали да својом производњом загађују околину.


Прочитајте још - НЕСРЕЋА У НИШКОЈ ФАБРИЦИ "НИСАЛ": Повређена три радника