У НЕРАЗВИЈЕНОЈ општини Пландиште, са претежно старијим становништвом, не постоји служба хитне помоћи, што ствара озбиљне проблеме у пружању најосновнијих здравствених услуга угроженим пацијентима. Зато је ДЗ "Први октобар", чији лекари сада по потреби излазе на терен, од надлежних тражио да, упркос забрани запошљавања у јавном сектору, што пре формирају ову службу, јер је тренутна ситуација неиздржива.

Прочитајте још: Завејана села без лекара због годишњих одмора

Директор те здравствене установе др Драго Божић објашњава, за "Новости", да је свих девет лекара приморано да, уз свакодневни рад у амбуланти, одлази и на терен или збрињава хитне случајеве, због чега трпе и запослени и пацијенти. Таквих интервенција буде и до 20 недељно.

- Када дође до хитног позива, они остављају своје пацијенте и заказане прегледе. Једноставно, није изводљиво да једна особа истовремено буде и изабрани и лекар хитне помоћи - указује др Божић. - Ако у датом тренутку нема доступног лекара, онда у интервенцију иде први који је слободан. Нема дежурстава. У крајњем случају, и ја, као директор, излазим на терен.

Признаје, међутим, да је због компликоване процедуре формирања тима за одлазак на терен, који чине лекар, медицинска сестра и возач, било неколико случајева да пацијенти чак и не дочекају хитну интервенцију. Нарочито када треба да се иде у села, удаљена и више од 20 километара.

Прочитајте још: Увече код лекара, али с новчаником

- Ми бринемо о 13 разуђених села, где су остали претежно старији становници, са хроничним болестима. Зато је формирање службе хитне помоћи хитно потребно - наглашава Божић.

За то, каже, постоје два начина - да се ова служба формира у оквиру њихове опште праксе, или да се ствар регионализује, па да буду део вршачке хитне службе. То су већ предложили Заводу за јавно здравље Панчево, а са тим су упознати и Министарство и покрајински секретаријат за здравство. Од њих, међутим, још нема одговора.

ЗАПОШЉАВАЊЕ

ЗА рад службе хитне помоћи у Пландишту било би потребно да се запосле два нова лекара, три медицинске сестре и три возача, како би имали пет тимова увек спремних за интервенцију. Др Божић каже да имају своја санитетска кола, тако да би то запошљавање била једина "инвестиција".