СУДБИНА Александре Вукашиновић (19), девојке из Аранђеловца, која се мучи због церебралне парализе, од које болује од рођења и због које има велике проблеме, ганула је многе. Упркос томе што живи са тешко болесном мамом и баком, што је прикована за инвалидска колица, она се недавно са школовања из Новог Сада вратила као ђак генерације Школе за основно и средње образовање "Др Милан Петровић". У Општини Аранђеловац кажу да ће Александри и њеној породици помоћи и учинити све што је у њиховој моћи да девојци олакшају живот.

Откад се у родни град вратила из Новог Сада, где је била смештена у дому при школи и имала све услове за самосталан живот, Александра у родној кући има великих потешкоћа у свакодневним обавезама. Ни купатило, као ни сама кућа, није прилагођено за особу у инвалидским колицима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - АРАНЂЕЛОВЧАНКА БОЛУЈЕ ОД ЦЕРЕБРАЛНЕ ПАРАЛИЗЕ: Једна је од најбољих ђака Србије, књигом лечи болест и самоћу

- Мама Наташа је тешко болесна, и осим што иде на дијализу, има и епилепсију, а бака је после пуцања анеуризме потпуно дементна - каже ова девојка, коју живот није мазио. - Све теже им је да ми помогну око купања, па ми је неопходна помоћ у кући. О нама трима брине само мој дека Милорад (70).

Колико је Александрин дека скроман, говори чињеница да је пре неколико дана посетио надлежне у Општини Аранђеловац, али само да захвали на подршци и помоћи у Александрином школовању у Новом Саду током претходних година. И да им, њеним петицама, покаже да је оправдала помоћ коју су јој дали. Није ни поменуо свакодневне невоље у свом дому.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ХРАБРА ПОРОДИЉА: Иако тешко болесна постала мајка по трећи пут

- Нисмо ни знали са каквим проблемима девојчица живи. Општина ће јој свакако помоћи - каже Бојан Радовић, председник Општине Аранђеловац. - Видећемо који је најбољи начин да јој се помогне како би се дошколовала и могла да пристојно живи.


Млада девојка вредно учи

Како у Општини кажу, постоји решење за помоћ у кући Вукашиновићима, тако што би се преко Центра за социјални рад геронтодомаћица, из пројекта који Општина финансира, упутила Александри сваки други дан, на два сата. Осим тога, могла би да добије и пратиоца за толико жељени курс турског језика у Младеновцу. Биће обезбеђена и финансијска помоћ уз подршку социјално одговорних фирми у Аранђеловцу, за прилагођавање Александриног дома за живот.

Александра са деком Милорадом

БРИГА ЗА ОНЕ НАЈОСЕТЉИВИЈЕ

ОПШТИНА Аранђеловац никада није била слепа за проблеме најосетљивијих група - каже Радовић. - У последњих пет година издвојили смо 35 милиона динара за Дневни боравак деце и омладине са посебним потребама. Издвојили смо шест милиона динара за децу којој је била неопходна помоћ за лечење, а финансирамо са седам милиона пројекат геронтодомаћица.